SOPPA

Bara för att den är så himla god! Färgstark och mejerifri soppa med mycket smak, trots att den varken innehåller fiskbuljong eller fond. I stället får smakerna skjuts av saffran och vitt vin!
 
SYDFRANSK FISKSOPPA.
 
Recept: Anne Aobadia Foto: Emma Shevtzoff
 
Det här behöver du.

600 g torskfilé eller torskrygg
2 gula lökar eller 5–6 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
3 msk olivolja
1 paket saffran, 0,5 g
1 burk hela tomater, 400 g
1 tsk paprikapulver
150 g haricots verts
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl vitt vin
7 dl vatten
2 msk färsk timjan, finhackad
1 näve urkärnade svarta kalamataoliver

Aioli
2 dl majonnäs 
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk citronsaft

Så här gör du.

1. Skär torsken i tärningar och ställ åt sidan.
2. Finhacka lök och vitlök. Spara ”fänkålsdillen” till garnering. Strimla fänkålen fint med en vass kniv, mandolin eller i matberedare.
3. Fräs lök, vitlök och fänkål i olja i en stor gryta, strö över saffran och häll över burktomaterna. Fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt paprikapulvret. Lägg i haricots vertsen. Salta och peppra.
4. Häll i vin, vatten och timjan. Låt småputtra cirka 10 minuter. Tillsätt lite mer vatten om det behövs.
5. Lägg ner fisken i grytan. Tillsätt oliverna. Sjud ett par minuter under lock tills fisken är klar.
6. Aioli: Blanda majonnäs och vitlök, smaka av med pressad citronsaft. Servera aiolin till soppan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0