NÄSSLOR
Passa på att plocka spröda nässlor nu när de är som bäst!
KOKKENS NÄSSELSOPPA
Det här behöver du.
- 2 liter späda brännässlor
- 2 msk finskuren gräslök eller mycket finhackad gul lök
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 0.5 krm fänkålsfrön
- 1 liter höns- eller grönsaksbuljong
-
och eventuellt för att få en lenare smak:
- 1 dl vispgrädde
-
Tillbehör:
- 1 st hårdkokta ägghalvor, mängd efter önskemål
- 1 st ev creme fraiche om man inte har grädde i soppan
-
Förslag till andra smaksättningar:
- 1 st finhackad vitlöksklyfta
- 1 krm riven muskotnöt
- 0.5 tsk timjan
- 0.5 dl mycket finskuren purjolök
- 0.5 msk riven pepparrot
Så här gör du.
- 1. Rensa bort dem grövsta stjälkarna från nässlorna.
- 2. Skölj dem mycket noga i kallt vatten, det är ofta sand i bladvecken.
- 3. Koka upp vatten med 0,5 tsk salt per liter.
- 4. Lägg i nässlorna och koka i 5 minuter. Sila sen av spadet och släng det.
- 5. Krama ur nässlorna och hacka dem fint.
- 6. Skär gräslöken eller löken.
- 7. Smält smöret i en kastrull, lägg i nässlorna och fänkålsfröna och låt dem fräsa på svag värme några minuter.
- 8. Strö över vetemjölet, rör om och späd med buljongen.
- 9. Koka sakta i 3-4 minuter, tillsätt ev grädde och smaka av med salt och peppar.
Kommentarer
Trackback