GNOCCHI

Gnocchi – den italienska "potatispastan" är enkel att göra själv och dessutom riktigt billig. Servera den med en god och enkel tomatsås.
 
GNOCCHI MED TOMATSÅS
 
 
 
 
Det här behöver du.

600 g potatis av mjölig sort
ca 2 dl vetemjöl, ca 120 g
1 ägg
½ tsk salt

Tomatsås
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 burk körsbärstomater,
400 g
½ kruka basilika
salt och svartpeppar

Tillbehör
riven parmesanost
basilikablad
olivolja

Så här gör du.

1. Koka potatisen oskalad. Det är viktigt för att potatisstärkelsen ska vara kvar. Skala den sedan medan den är varm. Lägg den gärna i en handduk så bränner du dig inte.

2. Häll ut mjölet på bordet. Pressa den nykokta potatisen direkt över mjölet. Gör en liten fördjupning och tillsätt ägg och salt.

 

3. Arbeta ihop till en mjuk deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs, men ta bara så mycket att det inte klibbar. Mjölmängden kan bero på vilken potatissort du använder.

4. Dela degen i bitar och rul­la ut i stänger ungefär lika tjocka som varmkorv.

 

5. Skär dem snabbt i 2 cm stora bitar. Lägg dem efter hand på mjölad handduk. Se till att de inte ligger på varand­ra och klistrar ihop.

6. Tomatsås: Skala vitlöksklyftorna och hacka dem fint. Fräs dem i olivoljan. Tillsätt tomaterna och låt sjuda utan lock några minuter. Spara några basilikablad och grovhacka resten av bladen, blanda ner hacket i tomaterna. Smaka av med salt och peppar. Koka lite gnocchi i taget i rikligt med saltat vatten. De är färdiga när de flyter upp och det tar bara några minuter. Ta upp med hålslev och låt dem rinna av. Vänd sedan ner dem försiktigt i tomatsåsen.

 

7. Servera gnocchin med de sparade basilikabladen och lite nyriven parmesan på toppen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0