RÖRIGT

Tillbehören är ibland det godaste! Här har jag samlat de bästa recepten på röror och såser till grillat. Vad sägs om klassisk grön pesto, Mojo rojo, avokadoaioli, chèvrekräm och en spännande tapenade på kapris, hasselnötter och dragon. Vilken sås väljer du?

Rörorna är självklart lika goda att servera som de är med bara lite bröd till.
 
RÖROR OCH SÅSER.
 
Det här behöver du.
 
Chèvrekräm: 
ca 200 gr Chèvreost på rulle
100 g marcarpone eller créme fraiche
2-3 tsk honung
svartpeppar
Kapristapenade med dragon och hasselnötter:
1 burk avrunna kapris, ca 50 g
1 kruka dragon, bladen
1/2 dl hasselnötter (gärna lätt rostade)
Avokadoaioli:
1 avokado
2 äggulor
1 1/2 dl neutral rapsolja
2 tsk citron eller limesaft
1-2 krm salt
1 krm vitpeppar
Mojo rojo:
4 röda paprikor
1/2 dl olivolja
1/2 msk citronsaft
1/2 tsk salt
1 tsk råsocker
3/4 dl sötmandel, skållad, skalad och rostad
1 tsk paprikapulver (gärna rökt paprikapulver)
1 vitlöksklyfta
2 krm cayennepeppar
salt och peppar
Klassisk grön pesto:
Bladen från 3 krukor basilika
75 g parmesanost
1/2 dl neutral rapsolja
2 msk god olivolja
1 tsk citronsaft
30 g pinjenötter, rostade
salt 
peppar
 
 
Så här gör du.
 
Chèvrekräm: 

Rör/mixa ihop alla ingredienser. 

Kapristapende med dragon och hasselnötter: 

Finhacka alla ingredienser, den ska inte vara helt slät, utan det får gärna vara lite bitar kvar. God att servera som den är till bröd eller som tillbehör till fisk och kyckling. Även gott som tillbehör till rostade rödbetor, sötpotatis och andra rotfrukter.

Avokadoaioli:
 

Mixa äggulan med citron/lime. Tillsätt olja under mixning. Först droppvis och sedan när du märker att den gått ihop, kan du tillsätta oljan lite snabbare. Smaka av med salt och peppar. Önskas en tjockare aioli, tillsätt mer olja. Vill du ha den tunnare, tillsätt någon tsk vatten. Mixa/mosa avokadon och rör sedan ner den i aiolin. 

Mojo Rojo:
Bildresultat för Mojo Rojo:
Värm upp ugnen till 225 grader. Skålla och skala sötmandeln. Rosta i ugnen tills den har lite färg, det tar bara några minuter. Passa så att det inte blir bränt. Rör ev. om någon gång så att mandlarna blir jämnt rostade. 

Skär paprikan i bitar och lägg med skalsidan uppåt på en bakpappersklädd plåt. Grilla paprikan tills skalet är svart och bubbligt. Lägg paprikan i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Drag loss skalet. Mixa skalad paprika med övriga ingredienser utom mandeln. Lägg i mandeln och mixa hastigt (så att mandeln blir grovhackad). Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer citronsaft.

Klassisk grön pesto:
 

Rosta pinjenötterna något i stekpannan. Mixa ihop alla ingredienser utom pinjekärnorna. Tillsätt pinjekärnorna mot slutet och mixa hastigt (så att pinjekärnorna blir grovhackade). Smaka av med salt och peppar. Anpassa mängden olja till lagom konsistens.
 
 
Lägg upp alla röror i små skålar eller på eleganta små fat.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0