LÅNGKOK

Ett klassiskt långkok slår aldrig fel! Här kommer ett fantastisk gott och lättlagat recept på en smakrik köttgryta.
 
 
 
KOKKENS MUSTIGA KÖTTGRYTA
 
800 g högrev eller fransyska (välj gärna svenskt naturbeteskött)
2 msk vetemjöl
1 gul lök
1 palsternacka
2 morötter
300 g färska champinjoner (eller 50 g torkad svamp*)
3 dl rött vin
2 msk oxfond 
2 dl vatten
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1/2 msk torkad timjan
smör
salt
svartpeppar
färsk persilja
 
Förberedelser & tillagning1. Skala morötter och palsternacka och skär i bitar. Klyfta champinjonerna och grovhacka löken. Skär högrev eller fransyska i grytbitar och lägg i en separat bunke. Salta och peppra generöst, pudra över vetemjöl och vänd runt tills allt är väl blandat. 

2. Stek svampen i en torr gjutjärnsgryta tills den tappat vätskan och börjat få färg. Klicka i smör och fortsätt fräsa tills den fått en gyllenbrun färg. Ta upp svampen, klicka i mer smör i grytan och fräs grönsakerna några minuter. Ta upp grönsakerna, klicka i mer smör och stek köttet i omgångar så det blir ordentligt brynt runt om. 

3. Slå på vin och vatten och vispa runt så allt det goda från botten löses upp. Tillsätt de brynta grönsakerna, svamp, oxfond, vitlöksklyftor, timjan och lagerblad. Låt allt få ett uppkok, lägg på locket och låt småputtra i minst 3 timmar. 

4. Smaka av med salt och peppar och toppa med hackad persilja precis innan servering. 

* Om du använder torkad svamp, tillsätt den i grytan tillsammans med vin och fond.
ServeringServera med potatismos eller kokt potatis och en god blandsallad dressad med olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0