RÖDBETOR

Att saltrosta rödbetor eller andra rotfrukter är ett trevligt sätt att tillaga dem på. De blir saftiga och himmelskt goda och kan ätas varma eller kalla. 
 
Saltrostade rödbetor med havskräftor, dill- & vitlökskräm
 
Saltrostade rödbetor med havskräftor, dill- & vitlökskrä...
 
 
Det här behöver du.
4 portioner
8 små rödbetor med blast
4 stora havskräftor
grovt salt
2 msk olivolja och smör till stekning
svartpeppar ur kvarn
Dill- & vitlökskräm:
3 vitlöksklyftor
1 stort knippe dill
3 dl rapsolja
2 äggulor
2 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
salt, vitpeppar ur kvarn
Till garnering:
plockade dillkronor
 
4 portioner
8 små rödbetor med blast
4 stora havskräftor
grovt salt
2 msk olivolja och smör till stekning
svartpeppar ur kvarn
Dill- & vitlökskräm:
3 vitlöksklyftor
1 stort knippe dill
3 dl rapsolja
2 äggulor
2 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
salt, vitpeppar ur kvarn
Till garnering:
plockade dillkronor
 
Förberedelser & tillagning1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Skrubba och ansa rödbetorna men behåll dem hela med blasten kvar. Strö ut lite grovt salt i en ugnsform. Vänd rödbetorna i lite olivolja, lägg dem i formen och täck dem lätt med lite mer grovt salt.

3. Baka rödbetorna i ugnen i 30–40 minuter tills de är mjuka – känn efter med en sticka.

4. Skär rödbetorna i kvartar eller halvor och krydda med svartpeppar ur kvarn. Lägg dem åt sidan.

5. Bryt av stjärtarna från havskräftorna och skala dem (lägg huvud och klor i frysen och spara till buljong eller soppa).

6. Skala vitlöksklyftorna och hacka dillen, ta med lite av stjälkarna också. Hetta upp oljan till 65 grader (den ska vara het!). Mixa den varma oljan tillsammans med vitlök och dill med stavmixer till en slät och grön olja. Låt oljan svalna.

7. Vispa äggulorna med senap och vinäger och lite salt, tillsätt den gröna oljan droppvis tills såsen tjocknar. Smaksätt med salt och peppar. Låt krämen kallna i kylen.

8. Lägg upp rödbetorna i glas. Stek havskräftstjärtarna snabbt på ryggsidan i olivolja och smör i en het stekpanna, i cirka 30 sekunder. Stek dem snabbt på andra sidan också och lägg sedan upp dem ovanpå rödbetorna. Skeda upp dill- och vitlökskrämen och garnera med några plockade dill- kronor.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0