HÖSTGRYTOR 3

Min favorit.
KOKKENS KALV I DILLSÅS.
 

1 kg kalvbog eller kalvstek
1 st gul lök
4 st motötter
1 knippe dill (plockas, använd stjälkarna till
buljongen och kvistarna till såsen sen)
1 buljongtärning av ljus sort
1 msk salt
Några pepparkorn
2 liter vatten

Dillsås
1 rejäl klick smör
2 msk vetemjöl
5 dl buljong/kokspad
1 dl vispgrädde
2 msk matättika 12%
2 msk socker
Salt
Peppar
Dillkvistar, klippta eller skurna


1. Putsa och tärna kalven. Skala och tärna
lök och morötter. Krossa dillstjälkarna med
baksidan av kniven.
2. Lägg kött, grönsaker, buljong och kryddor
i en gryta och häll på vatten.
3. Koka upp och låt sjuda i 1 timme eller tills
köttet är mört. Skumma noga under tiden.
Ta upp köttet och sila buljongen.
4. Smält smöret i en kastrull, sikta vete-
mjölet över och vispa ordentligt.
5. Slå på buljongen och vispgrädden. Koka
upp och låt puttra några minuter, smaksätt
med ättika och socker, salt och peppar.
6. Lägg i köttet i såsen och låt allt bli varmt.
Lägg i dillkvistarna sist av allt för att behålla
den vackra gröna färgen.

Servera med kokt potatis.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0