HÖSTGRYTOR 2

Ännu en god gryta att göra.
 
KOKKENS HÖGREVSGRYTA MED COGNAC.



1 kg högrev
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
1 hg kantareller
1 msk rapsolja
100 gr smör
2 tsk paprikapulver
1 tsk curry
1 tsk stött/krossad torkad grönpeppar
4 msk strösocker
1 msk tomatpuré
2 dl rött vin
en skvätt cognac
2 msk vetemjöl
5 dl köttbuljong
3 dl vispgrädde
färsk bladpersilja
salt

1. Skär högreven i mindre bitar, finhacka
lök och vitlök. Bryn köttet på högvärme i en gjutjärnsgryta med rapsolja till en rejäl stek-
yta. Tillsätt lök, vitlök och kantareller, låt steka med i
cirka 1 min. Lyft ur allt och låt vila.
2. Sänk värmen, tillsätt smöret och låt det
smälta. Tillsätt paprika, curry och grön-
peppar, låt smakerna utvecklas. Höj värmen
och tillsätt socker, låt det nästan börja
smälta och bli brunt på vissa ställen. Tillsätt
nu mjöl, tomatpuré, vin, buljong, cognac och
grädde under omrörning. Koka upp och små-
puttra i cirka 15 min. Blir såsen för tjock
späd med vatten, buljong eller grädde.
Smaka av.
3. Tillsätt köttet till såsen och låt allt små-
koka under lock i ca 45 min. Smaka så
köttet är mört, koka annars vidare en stund
till. Var noga med att förhållandet kött/sås
är bra. Känns grytan för såsig, sila av sås
och spara. Hacka persiljan grovt och tillsätt
precis innan grytan är färdig. Avsluta med
att smaka av ordentligt. Servera med kokt
potatis, inlagd gurka, gelé, lingon, och sallad.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0