LÅDDAXS



SKOMAKARLÅDA


 

  • Potatismos:
  • 500 g potatis, helst mjölig sort, t.ex. King Edward
  • ca 1 dl värmd mjölk
  • 1 msk smör
  • (ca 1/2 tsk salt)
  • några vrid vitpeppar från pepparkvarn
  • ca 75 g rimmat eller rökt sidfläsk
  • 1 knippe hackad gräslök och/eller
  • 2-3 msk finhackad gul lök
  • 2 skivor mör utskuren biff à ca 150 g
  • 1-2 msk smör till stekning
  • Sky:
  • ca 1/2 dl vatten
  • 1/2-1 msk kalvfond (från flaska)

Gör så här

  • Skala och skär potatisen i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull med lättsaltat vatten och koka dem mjuka under lock, cirka 10 minuter. Häll av kokvattnet och mosa potatisen i kastrullen med elvisp eller potatisstöt.
  • Eller pressa den i purépress. Värm och rör/vispa i mjölken, lite i taget, tills moset får fin och luftig konsistens. Smaka av med smör, salt och peppar. Håll moset varmt under lock så länge.
  • Skär och stek sidfläsket i små tärningar utan extra fett. Blanda med hackad gräslök (spara lite till moset) och gul lök. Håll blandningen varm under lock.
  • Stek biffarna i smöret så att de får fin färg och blir nästan genomstekta, lite rosa inuti.
  • Ta upp och håll biffarna varma (i aluminiumfoliepaket).
  • Häll vatten i kvarvarande steksky i stekpannan och smaka av med kalvfond.
  • Fördela potatismoset i portionsformar eller på tallrikar och strö över lite sparad gräslök.
  • Lägg de stekta biffarna bredvid och strö över fläsk- och lökhacket.
  • Servera rätten direkt, så het som möjligt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0