LÅDDAXS
SKOMAKARLÅDA
- Potatismos:
- 500 g potatis, helst mjölig sort, t.ex. King Edward
- ca 1 dl värmd mjölk
- 1 msk smör
- (ca 1/2 tsk salt)
- några vrid vitpeppar från pepparkvarn
- ca 75 g rimmat eller rökt sidfläsk
- 1 knippe hackad gräslök och/eller
- 2-3 msk finhackad gul lök
- 2 skivor mör utskuren biff à ca 150 g
- 1-2 msk smör till stekning
- Sky:
- ca 1/2 dl vatten
- 1/2-1 msk kalvfond (från flaska)
- Skala och skär potatisen i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull med lättsaltat vatten och koka dem mjuka under lock, cirka 10 minuter. Häll av kokvattnet och mosa potatisen i kastrullen med elvisp eller potatisstöt.
- Eller pressa den i purépress. Värm och rör/vispa i mjölken, lite i taget, tills moset får fin och luftig konsistens. Smaka av med smör, salt och peppar. Håll moset varmt under lock så länge.
- Skär och stek sidfläsket i små tärningar utan extra fett. Blanda med hackad gräslök (spara lite till moset) och gul lök. Håll blandningen varm under lock.
- Stek biffarna i smöret så att de får fin färg och blir nästan genomstekta, lite rosa inuti.
- Ta upp och håll biffarna varma (i aluminiumfoliepaket).
- Häll vatten i kvarvarande steksky i stekpannan och smaka av med kalvfond.
- Fördela potatismoset i portionsformar eller på tallrikar och strö över lite sparad gräslök.
- Lägg de stekta biffarna bredvid och strö över fläsk- och lökhacket.
- Servera rätten direkt, så het som möjligt.
Kommentarer
Trackback