KLASSISK HUSMANSKOST


DILLKÖTT PÅ KALV
Ingredienser för 4 personer

Till kokning av köttet:

1 morot
1 kg kalvkött, bog eller rygg med ben
3 tsk salt
8 vitpepparkorn
2-3 dillstjälkar
1 bit purjolök (15 cm)

Sås:

1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl + lite vatten
6 späda morötter (100 g)
8 salladslökar
2 msk ättiksprit (12%)
2 dl hackad dill
salt och vitpeppar
Till servering:
kokt potatis

Gör så här

1. Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Skala och skär moroten i bitar och lägg i den tillsammans med kött, salt, peppar, dillstjälkar och purjo. Låt allt koka upp, sänk värmen och sjud i 1 1/2-2 timmar. Skumma av fett och äggviteämnen som lägger sig på ytan.
2. Lyft ut köttet och låt det svalna. Sila kalvbuljongen. Koka upp mjölk och grädde i en rymlig gryta. Tillsätt 3-4 dl kalvbuljong och sänk värmen. Vispa mjölet med lite kallt vatten och rör ner det i grytan så att såsen tjocknar. Konsistensen ska vara simmig.
3. Lossa köttet från benen och skär bort så mycket hinnor och fett som möjligt. Skär köttet i mindre bitar och lägg ner det i såsen.
4. Skala och skär morötterna i små slantar. Skär salladslökarna i cirka 1 cm långa bitar. Lägg ner grönsakerna i grytan, tillsätt ättiksprit och dill. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Rör om och låt allt bli varmt. Servera med kokt potatis.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0