GRYTA

En härligt smakrik kycklinggryta, där ett gott bröd är allt som behövs bredvid. Grytan ska lagas i ugnen, men har du inte en ugnsfast gryta går det bra att koka den på spisen också.
 
KYCKLINGGRYTA ALLT-I-ETT
 
kycklinggryta allt-i-ett
 
Det här behöver du.
1 gul lök
1 liten purjolök
4 vitlöksklyftor
140 g bacon
ett par kvistar färsk rosmarin
1–2 msk olivolja till stekning
1 lagerblad
600 g sötpotatis
200 g skogschampinjoner
4 kycklingklubbor, gärna majs-
2 ½ dl rödvin
2 msk konc kycklingfond
2 burkar körsbärstomater, à 400 g
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
10–15 stora svarta oliver
Tillbehör
grovhackad rucola
gott lantbröd
 
Så här gör du.

1. Sätt ugnen på 200°. Skala och klyfta löken. Skölj och ansa purjon, skär i centimeterstora bitar. Skala och skiva vitlöken fint, strimla baconet, plocka rosmarinbladen och finhacka dem.

2. Fräs rosmarin och bacon i olja ett par minuter i en stor ugnsfast gryta på medelvärme. Tillsätt vitlök, lök, purjo och lagerblad och fräs några minuter under omrörning, utan att det tar för mycket färg.

3. Skala sötpotatisen och skär i munsbitar, ansa och dela eventuellt champinjonerna. Lägg allt i grytan. Ta bort skinnet från kycklingen och lägg den i grytan. Häll i vin och kycklingfond och låt koka ihop lite grann.

4. Tillsätt tomaterna och mosa dem lätt. Skölj ur burkarna med ca 1 dl vatten i varje och häll i grytan. Tillsätt salt och peppar, blanda om allt med en slev och lägg i oliverna (kärna ur om du vill). Värm på tills grytan sjuder sakta, ställ den sedan i ugnen, utan lock, 75–90 minuter tills såsen tjocknat och kycklingköttet nästan faller av benet.

5. Smaka av och servera gärna i djupa tallrikar med gott bröd och lite rucola strödd över.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0