GOA EFTERRÄTT

Det är några steg i tillagningen, men har man bara tillräckligt med tid på sig är den enklare att göra än man tror
 
KAFFE- OCH CHOKLADPARFAIT MEED ITALIENSK MARÄNG
 
Foto: Wolfgang Kleinschmidt, Johnér
 
Det här behöver du.

3 dl vispgrädde
1¾ dl strösocker
1 dl vatten
5 äggulor
100 g mörk choklad
150 g mjölkchoklad
1 msk kakao
1 msk espresso eller starkt kaffe
4 cookies G
200 g hallon

 

Italiensk maräng
2 äggvitor
¾ dl vatten
120 g strösocker
1 msk strösocker
½ tsk mald kanel

Så här gör du.

1. Vispa grädden lätt.
2. Koka upp socker och vatten tills blandningen är 110°, använd termometer. Dra av från plattan. Vispa ner sockerlagen i äggulorna och vispa tills smeten kallnat.
3. Hacka chokladsorterna var för sig och smält dem var för sig över vattenbad eller i mikron.
4. Dela upp äggulesmeten i två skålar. Vänd ner mjölkchokladen i den ena och den mörka chokladen i den andra. Chokladen ska fortfarande vara varm när man blandar så att det inte blir klumpar. Vispa i kakao och kaffe i den mörka smeten. Vänd ner hälften av grädden i vardera skål.
5. Häll upp den mörka chokladen i botten av portionsglas. Krossa kakorna och strö i hälften av smulorna och lägg i ett par hallon i varje glas. Spara resten av hallonen och smulorna till garnering och servering.
6. Häll på den ljusa chokladmassan och ställ in glasen i frysen. Låt dem stå minst fem timmar. Om de ska stå längre så är det bra om du plastar in glasen.


7. Italiensk maräng: Häll äggvitorna i en torr och ren bunke. Koka vatten och 120 g socker till 121°. När sockerlagen mäter 110°, börja vispa upp äggvitan till ett skum. Tillsätt 1 msk socker. Häll i sockerlagen i äggvitan i en fin stråle och vispa på högsta hastighet ett par minuter. Sänk därefter hastigheten och vispa tills marängen svalnat. Tillsätt kanelen.
8. Lägg på resten av hallonen och kaksmulorna. Spritsa på marängen och bränn försiktigt av den med en gasolbrännare. Akta så att lågan inte kommer åt de kalla glasen, då kan de spricka.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0