HÖSTGRYTA

Laga den franska grytklassikern på nöt eller, om du har tillgång till det – älg. Puttrandes länge sprider den underbar doft i köket! En gryta som också är god att göra med älgkött om du har tillgång till det.
 
BOEUF BOURGUINON
 
 
 
 
Det här behöver du.

600–800 g grytbitar av nöt, t ex från högrev eller bog eller älg
smör och olja till stekning 
salt och nymald svartpeppar
1 rödlök
2 morötter
3 vitlöksklyftor
5 dl rött vin
2 msk kalvfond från flaska 
1 lagerblad
1 kvist timjan
2–3 tsk majsstärkelse
150 g skogschampinjoner

Tillbehör
ett gott mos eller pressad potatis 
nykokta haricots verts

Så här gör du.

1. Bryn köttet i smör på hög värme så det får en fin stekyta. Salta och peppra.
2. Skala och klyfta löken. Ansa och slanta morötterna. Skala och skiva vitlöken. Lägg ner i grytan med köttet och fräs några minuter. Tillsätt vin, fond och kryddor. Låt småputtra under lock tills köttet känns mört, ca 1 timme. Skumma under tiden.
3. Red grytan med ett par tsk majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Ta lite i taget så att såsen inte blir för tjock. Smaka av med salt och peppar.
4. Dela svampen i kvartar och fräs den lätt i olja, salta och peppra. Lägg ner svampen i grytan och låt småputtra ca 5 minuter. Potatismos och haricots verts är gott att servera till.

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0