GLÖGG

Dadlar, fikon, pepparkaka, ädelost, nötter, honung - glöggfestens smaker är många och utsökta! Bland mina tips inför glöggfesten hittar du tio goda tilltugg till glöggen!
 
10 TILLTUGG TILL GLÖGGEN
 
Bildresultat för GLÖGG
 

Julskinksrulle

Lägg ut en bit plastfolie, bred ut tunna skivor av julskinka omlott till en rektangel. Bred på ett lager färskost och sedan ett lager sötstark senap. Rulla ihop tight med hjälp av plastfolien. Lägg rullen i frysen en halvtimme. Ta bort folien och skär i skivor. Servera på en bit julknäcke.

Pepperkaksgrissini med ädelost

Baka ut grissini av en färdig (eller egengjord) pepparkaksdeg och grädda i ugnen 5-8 minuter (225 grader). Blanda ädelost och creme fraiche med en gaffel till en luftig dip. Servera gärna i små höga glas med dip och en grissini.

Lakritskanderade cashewnötter

Torrosta nötterna i en stekpanna tills de får fin färg (6 dl). Smält 1 dl socker, 1 msk sirap och 10 st finmortlade "turkisk peppar" och en tesked chiliflakes i en stekpanna under omrörning. Blanda ner nötterna och rör runt. Bred ut nötterna på en bakplåtspapper och låt stelna. 

Ett frukfat med clementiner och friska vindruvor är gott till den söta glöggen. Nötter hör också till! 

 

Dadlar med lufttorkad skinka

 

Skär en skåra i de färska dadalrna och ta ut kärnan. Linda en remsa lufttorkad skinka runt varje dadel. Värm i ugnen på 200 grader ca 7 minuter, låt svlna innan de serveras.

 

Pepparkakor med ädelost och syltade valnötter

Bildresultat för GLÖGG

 

En smaksensation är pepparkakor toppade med ädelost eller gorgonzola. En syltad valnöt på toppen är pricken över i.

 

Små julspett

 

Använd trägrillspett och bryt av dem till tio centimenters längd. Stek prinskorvar och köttbullar, dela korvarna i två och trä korvar och köttbullar på spetten. Kan serveras kalla. En stark senap att doppa i kan vara gott till.

 

Rostad pepparkaka med brie och tryffelhonung

 

Köp färdig eller baka själv mjuk pepparkaka. Skär pepparkakan i skivor och halvera dem. Lägg bitarna på ett ungsgaller och rosta mitt i ugnen, ca 2 minuter på varje sida (225 grader, grill). Toppa pepparkaksbitarna med en bit brieost och en bit fikon. Hacka pistaschnötter grovt. Strö över nötter och ringla över lite tryffelhonung precis innan servering.

 

Dadlar med ädelost

 

Snitta varje dadel och ta ut kärnan. Tryck ner en bit gräddig ädelost i varje dadel. Servera fint upplagt på fat!

 

Fikon med lofttorkad skinka

 

Skär fikonen i kvartar. Dela skivor av lufttorkad skicka i två, sno ihop till ett litet knyte och fäst ovanpå varje fikonbit med en tandpetare.

 

 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0