I BULLARNAS VÄRLD

Nu är det helg, så ta dig tiden att laga en husmansklassiker med BÅDE riktigt gott mos och riktigt god gräddsås!
 
KOKKENS KÖTTBULLAR
 
 
 
 
Det här behöver du.

500 g bland-, kalv- eller fläskfärs
1 gul lök
1½ tsk salt och 2 krm svartpeppar
1 ägg
80 g rotselleri
1 dl mjölk 
1 dl ströbröd 
1 msk smör till stekning 
1 msk olja till stekning

Potatismos
1 kg potatis, ej färsk
1 msk smör 
2–3 dl mjölk 
salt och nymald vitpeppar

Gräddsås
2 dl vatten
1 msk ox- eller kalvfond 
1 msk japansk soja, t ex Kikkoman
3 dl vispgrädde 
2 msk lingonsylt
ev 1–2 tsk majsstärkelse

Tillbehör
rårörda lingon eller lingonsylt

Så här gör du.

1. Lägg färsen i en skål. Skala löken och riv ner den i färsen. Tillsätt salt och ägg och rör så att allt blandas.
2. Skala rotsellerin och riv den. Tillsätt den till färsen tillsammans med grädde och ströbröd. Blanda väl och låt färsen vila cirka 10 minuter.
3. Potatismos: Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen med en stomp eller med hjälp av en elvisp. Tillsätt smör samt mjölk till önskad konsistens. Smaka av med salt och lite nymald vitpeppar. Håll varmt.
4. Forma färsen till 30–35 små köttbullar med fuktiga händer. Lägg dem allt eftersom på en blöt skärbräda.
5. Hetta upp fettet i en stekpanna och stek köttbullarna i omgångar på ganska hög värme tills de är genomstekta och har fått fin färg runt om. Lyft ur dem ur pannan och håll dem varma.
6. Gräddsås: Häll vatten, fond och soja i pannan. Koka upp och vispa ur den ordentligt så att alla goda smaker från köttbullestekningen släpper. Sila över till en kastrull. Tillsätt grädde och lingonsylt. Koka upp och låt såsen koka ganska kraftigt, 10–15 minuter, tills den tjocknar något. Red ev av med majsstärkelse utrörd i lite vatten om du vill ha såsen tjockare. Smaka av med lite nymald peppar och ev salt.
7. Servera köttbullarna med potatismos, gräddsås och rårörda lingon eller lingonsylt.Fyll pannan med max två tredjedelar åt gången, oavsett vad du steker. Annars sjunker värmen för mycket och det blir inte lika fin stekyta.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0