JULGODIS

En jul utan kakor och godis skulle för de flesta av oss vara lika konstigt som en julafton utan klappar - det hör helt enkelt till! Och att ställa till med julbak och pyssel med godistillverkning är en av julens mysigaste stunder - lika roligt för alla i familjen!
 
JULMUFFINS MED GLÖGG-GLASYR
 
Bildresultat för JULMUFFINS MED GLÖGG-GLASYR
Det här behöver du.
12 st (stora)
Ingredienser:
200 g margarin eller smör 
1 påse saffran, 0.5 g 
2 ägg 
3 dl socker 
2 tsk bakpulver 
1 ½ dl mjölk 
4 dl vetemjöl 
1 dl russin
Glasyr:
50 g smör eller margarin
4 dl florsocker med chokladsmak
3 msk glögg
 
Så här gör du.
1. Smält matfettet och låt det svalna. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.
2. Stöt saffranet, gärna tillsammans med lite socker, i en mortel. Det gör att saffranet blir mer finfördelat, men har man ingen mortel så kan man strunta i det.
3. Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst.
4. Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.
5. Tillsätt och sist vetemjöl och det smälta matfettet och rör till en jämn smet.
6. Blanda ner russinen i smeten.
7. Fördela smeten i 12 stora muffinsformar eller flera mindre och grädda i 200 grader i ca 15-20 minuter.
8. Låt muffinsarna svalna.
9. Gör glasyren: smält matfettet och blanda med florsocker och glögg.
10. När muffinsen svalnat, bred på glasyren.
 
ÄPPELMARMELAD
 
Bildresultat för äppelmarmelad
Så här gör du.
2 dl koncentrerad äppeljuice
3 dl vatten
5 dl socker
1 påse fruktpektin
ev. karamellfärg 
 
Så här gör du.
Dag 1:
1. Blanda äppeljuice och vatten och låt koka upp.
2. Rör ut fruktpektinet med 3 msk socker och vispa ner detta i vätskan.
3. Låt koka i en minut.
4. Tillsätt resten av sockret och låt koka i ytterligare tre minuter.
5. Färga massan med karamellfärg till önskad kulör.
6. Häll upp massan i en form, cirka 25 x 20 centimeter, och låt marmeladen stelna i kylskåpet till nästa dag. 

Dag 2:
Stjälp upp marmeladen på sockrat papper och skär den i rutor. Rulla runt bitarna så att alla sidor blir täckta med socker. Lägg bitarna på ett galler och låt dem torka cirka ett dygn, ev längre.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0