PÅSKAMAT 1

Nu närmar sig påsken, då kommer det några påskrätter till er.
Dessutom kan ni gå in i arkivet och titta efter gammla recept på påskrätter.
Lamm brukar vara vanligt till påsk, så här kommer ett recept på

LAMMFÄRSBULLAR.


Receptet är för 4 personer.

  • 500 gram lammfärs
  • 1 dl havregryn
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 1 ägg
  • 1 1/2 tsk torkad, krossad rosmarin
  • ca 1,5 tsk salt
  • 1 krdm svartpeppar

Gör så här:

25-30 stycken

Blanda först mjölken eller grädden med havregrynen och låt svälla några minuter. Finhacka löken och vitlöken. Blanda sedan samma alla ingredienserna i en bunke och rör till en slät smet. Låt smeten stå och vila en stund inna du hanterar den.

Rulla till stora, runda köttbullar och lägg på ett fat eller en skärbräda. Blöt gärna händerna så går det lättare att rulla bullarna.

Stek köttbullarna i olivolja i en rymmlig stekpanna. Börja med att steka på medelhög temperatur tills bullarna fått färg och sänk sedan till låg värme och låt bullarna bli helt genomstekta. Tiden beror på storleken på bullarna. Men vid något lägre värme brukar det ta 5-10 minuter att genomsteka.

Goda tillsammans med klyftpotatis, fetaost och soltorkade tomater. Eller som tillbehör till olika sallader.

Server också på en bulgursallad

BULGURSALLAD

1 röd paprika, grovhackad
1 röd lök, halvringar
0,5 gurka, skivad
1 dl bladpersilja grovhackad
1 dl svarta oliver
Feta ost, i stora tärningar
Dressing:
5 msk olivolja
2 msk citronsaft
1 tsk salt
Burgul:
3 dl burgol, gärna grov
3 msk olja
3 dl vatten
1 msk tomatpuré
½ finhackad gul lök
1 tsk salt
Gör så här: Värm oljan och stek löken tills den får gyllenbrun färg. Tillsätt burgol och stek tillsammans med löken. Tillsätt tomatpuré och stek lite. Tillsätt vatten och salt. Rör om. När vattnet börjar koka sänk temperaturen och låt sjuda med lock. När vattnet har kokat bort, sänk temperaturen ytterligare, rör om och låt stå med lock i ca 15 minuter. Låt kallna lite. Blanda ihop med ingredienserna till salladen. Blanda dressingen och häll den över salladen. Låt salladen dra till sig smakerna en stund. 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0