PÅSKAMAT 2
Såg något hemskt idag, man har börjat sälja färdigkokta och skalade ägg i lag.
Om 8 ägg i en liten hink, hållbarhet 3 veckor. Pris 25 kr.
Undrar hur de smakar när de ligger i lagen och så länge?
Man vill ju till påsk koka, måla och skala sina ägg och va lite ljummen när man äter de.
Men här kommer några sillinläggningar.
KRÄFTSTRÖMMING
Om 8 ägg i en liten hink, hållbarhet 3 veckor. Pris 25 kr.
Undrar hur de smakar när de ligger i lagen och så länge?
Man vill ju till påsk koka, måla och skala sina ägg och va lite ljummen när man äter de.
Men här kommer några sillinläggningar.
KRÄFTSTRÖMMING
Ingredienser
- 600 g strömmingsfiléer
- 1 1/2 tsk salt
- 1 dl hackad dil
- 1 msk dillfrö
- 1/2 dl tomatpuré
- 1/2 dl vatten
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skölj strömmingen och låt den rinna av, klipp bort ryggfenan.
- Salta filéerna med hälften av saltet. Rulla ihop den med köttsidan utåt. Lägg dem tätt i en ugnssäker form. Strö på dill och dillfrö.
- Blanda tomatpuré, vatten och resten av saltet och bred det över strömmingen.
- Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter. Servera strömmingen varm eller kall med knäcke-bröd och/eller kokt potatis.
Ingredienser
- 2 burkar inläggningssill (à 420 g)
Inläggningslag
- pressad juice av 3 lime (3 lime ger ca 3 msk juice)
- 1/2 dl ättika (24%)
- 5 dl vatten
- 4 dl socker
- 2 msk färsk hackad koriander
- 1/2 dl finskuren persilja
Garnering
- rivet skal av 2 lime
Gör så här
- Lag: Riv det yttersta skalet av limefrukterna till garnering. Dela limefrukterna och pressa ner juicen i en kastrull. Tillsätt ättika, vatten och socker.
- Koka upp under omrörning. Ställ sedan kallt att svalna. Rör ner koriander och persilja.
- Skölj sillen. Låt den rinna av väl. Skär sillen tvärs över i cm-breda bitar. Lägg dem i en bunke/skål och häll över den kalla lagen. Blanda försiktigt. Marinera i 2 dygn.
- Lägg upp i en skål och garnera med limeskalet.
Ingredienser
- 2 förpackningar 5-minuters inläggningssill (à 420 g)
- 1 dl senap (vanlig)
- 1 dl skånsk senap
- 1 1/2 dl brun farin
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 1 dl olja
- 1 dl hackad dill
- 1 dl hackad purjolök
- salt och peppar
Gör så här
- Skär sillfiléerna i mindre bitar, låt dem rinna av.
- Blanda senapen, farinet och vinägern i en bunke. Vispa droppvis ner oljan. Rör i dillen och purjolöken. Smaka av med salt och peppar.
- Vänd ner sillfiléerna i såsen.
Kommentarer
Trackback