PÅSKAMAT 2

Såg något hemskt idag, man har börjat sälja färdigkokta och skalade ägg i lag.
Om 8 ägg i en liten hink, hållbarhet 3 veckor. Pris 25 kr.
Undrar hur de smakar när de ligger i lagen och så länge?
Man vill ju till påsk koka, måla och skala sina ägg och va lite ljummen när man äter de.

Men här kommer några sillinläggningar.


KRÄFTSTRÖMMING



Ingredienser

  • 600 g strömmingsfiléer
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 dl hackad dil
  • 1 msk dillfrö
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1/2 dl vatten

Gör så här

 

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skölj strömmingen och låt den rinna av, klipp bort ryggfenan.
  3. Salta filéerna med hälften av saltet. Rulla ihop den med köttsidan utåt. Lägg dem tätt i en ugnssäker form. Strö på dill och dillfrö.
  4. Blanda tomatpuré, vatten och resten av saltet och bred det över strömmingen.
  5. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter. Servera strömmingen varm eller kall med knäcke-bröd och/eller kokt potatis.




LIMESILL

Ingredienser

  • 2 burkar inläggningssill (à 420 g)

Inläggningslag

  • pressad juice av 3 lime (3 lime ger ca 3 msk juice)
  • 1/2 dl ättika (24%)
  • 5 dl vatten
  • 4 dl socker
  • 2 msk färsk hackad koriander
  • 1/2 dl finskuren persilja

Garnering

  • rivet skal av 2 lime

Gör så här

 

  1. Lag: Riv det yttersta skalet av limefrukterna till garnering. Dela limefrukterna och pressa ner juicen i en kastrull. Tillsätt ättika, vatten och socker.
  2. Koka upp under omrörning. Ställ sedan kallt att svalna. Rör ner koriander och persilja.
  3. Skölj sillen. Låt den rinna av väl. Skär sillen tvärs över i cm-breda bitar. Lägg dem i en bunke/skål och häll över den kalla lagen. Blanda försiktigt. Marinera i 2 dygn.
  4. Lägg upp i en skål och garnera med limeskalet.




SENAPSSILL

Ingredienser

  • 2 förpackningar 5-minuters inläggningssill (à 420 g)
  • 1 dl senap (vanlig)
  • 1 dl skånsk senap
  • 1 1/2 dl brun farin
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 dl olja
  • 1 dl hackad dill
  • 1 dl hackad purjolök
  • salt och peppar

Gör så här

 

  1. Skär sillfiléerna i mindre bitar, låt dem rinna av.
  2. Blanda senapen, farinet och vinägern i en bunke. Vispa droppvis ner oljan. Rör i dillen och purjolöken. Smaka av med salt och peppar.
  3. Vänd ner sillfiléerna i såsen.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0