HUSMAN PÅ GREKISKA
MOUSAKA
- 700-800 g blandfärs eller nötfärs
- 2 gula lökar
- 2 klyftor vitlök
- 1 tsk oregano
- 2 krm cayennepeppar
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 2-3 msk smör samt olivolja till stekning av köttfärs
- 3 burkar krossade tomater
- 3 auberginer
- 3 tsk salt till auberginerna
- ca 800 g potatis, fast sort
- Vit sås: 50 g smör
- 0,75 dl mjöl
- 8 dl mjölk
- 3 dl riven ost
- 1-2 krm riven muskot
- 0,5 tsk salt
- 1-2 krm vitpeppar
Så här lagar du Moussaka auberginegratäng:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Skär auberginer i skivor ca 1 cm tjocka. Lägg i en stor skål eller plastpåse och salta dem väl. Låt stå medan du förbereder övriga ingredienser.
- Ostsås: Smält smör och pudra över mjöl. Rör ut mjölet så att det inte bildas klumpar och häll på mjölken lite i taget. Rör hela tiden i redningen. Låt koka några minuter under omrörning så att redningen tjocknar. Smaka av såsen med salt, vitpeppar och muskot.
- Köttfärssås: Hacka lök samt vitlök och bryn i olivolja, smaksätt med salt och peppar. Lägg över i en stor kastrull.
- Bryn lite av köttfärsen i taget och häll i kastrullen med löken. Salta och peppra färsen när du bryner den.
- Tillsätt de krossade tomaterna till köttfärsen och rör ihop till en köttfärssås. Smaka av köttfärssåsen med socker, salt, peppar, oregano och cayennepeppar.
- Skala potatis. Skiva potatisen tunnt minst 0,5 cm. Tips är att använda mandolin eller matberedare.
- Skölj av det överflödiga saltet på aubergineskivorna.
- Gör moussakan så här: Lägg ett lager köttfärssås samt någon slev vit sås i botten av formen, därefter täcker du med skivade auberginer och därefter potatisskivor.
- Upprepa igen.
- Sista lagret lägger du bara köttfärsås först och toppar med vit sås.
- Grädda moussakan i 35-45 minuter.
- Lägg på osten efter halva tiden.
- Grädda moussakan tills den fått fin färg och potatisen är klar (prova och stick i moussakan med en potatissticka eller kniv eller smaka lite).
Kommentarer
Trackback