LÅNGKOK

Mört långkokt högrev med vintergrönsaker är en underbart rustik och god maträtt. Fantastiskt gott tillsammans med ett lent potatismos.
 

KRYDDIG HÖGREV MED FÄNKÅL OCH ÄPPLE

Foto: Lennart Weibull
 
Det här behöver du.
4 portioner
1 ½ kg högrev av nöt
¼ rotselleri
1 fänkål
2 rödlökar
3 äpplen
1 hel vitlök
3 kvistar timjan + 3 kvistar rosmarin
3 lagerblad
8 vitpepparkorn, krossade
8 dl grönsaksbuljong eller vatten
½ dl äppelcidervinäger
1 kula smör, ca 1 tsk
smör och olivolja till stekning
salt och svartpeppar ur kvarn
 
Så här gör du.

Värm ugnen till 150 grader.

Ta ut köttet i god tid och låt det bli rumstempererat. Bind upp det med steksnöre så det håller formen. Salta och peppra och bryn köttet runtom i smör och olja i en stekpanna.

Skala rotsellerin och skär den och fänkålen i klyftor. Skala rödlöken. Dela äpple, lök och vitlök (över klyftorna). Skär äpple och lök i grova bitar och lägg allt i botten på en gryta med lock som tål ugnsvärme. Lägg köttet ovanpå grönsakerna och tillsätt örter och kryddor. Häll i buljong eller vatten och vinäger. Lägg på locket och sätt in hela härligheten i ugnen. Låt stå i cirka 3 timmar, tills köttet är mört.

När grytan är klar, ta upp grönsakerna och köttet och låt buljongen koka ihop till ungefär hälften. Montera sedan ner en kula smör så att buljongen blir som en simmig sky och smaksätt med salt och peppar.

Skär upp köttet i skivor och servera på ett fat med grönsaker och skyn ringlad över. Servera med tex kokt potatis eller potatismos.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0