HAMBURGARE

Det är få som inte gillar hamburgare! Den här varianten har en japansk twist och blir verkligen smakrik och supersaftig.
 

Teriyakiburgare

Foto: Magnus Skoglöf
 
Det här behöver du.
 
4 portioner
CHILIPICKLAD RÖDLÖK MED INGEFÄRA:
1 stor rödlök, tunt skivad
4 cm ingefära, väldigt tunt skivad
1 1/2 dl risvinäger
4 msk strösocker
en nypa salt
1/4–1/2 färsk röd chilifrukt
TERIYAKISÅS (2 dl):
1 dl ljus soja
1 dl muscovadosocker eller farinsocker
1 msk riven ingefära
3 vitlöksklyftor, skalade och rivna
1 msk flytande honung
2 tsk sesamolja
3 msk sherry
1/2 msk risvinäger
1 dl vatten + 1 msk Maizena majsstärkelse
BURGARE
600 g grovmalen högrevsfärs
6 msk teriyakisås, se recept nedan
4 hamburgerbröd
1 dl chilipicklad rödlök med ingefära, se recept nedan
salt och nymalen svartpeppar
rapsolja till stekning
8 blad krispsallad
1 tomat, tunt skivad
12 tunna skivor gurka
 
 
Så här gör du.
 
CHILIPICKLAD RÖDLÖK:
Koka upp vinäger, socker, salt och chilibiten. Dra av från plattan och lägg ner lök och ingefära. Låt stå i kylen så att smakerna sätter sig, minst över natten.

TERIYAKISÅS:
Blanda samman alla ingredienser i en liten kastrull. Låt koka i 5 minuter, häll upp i en glasburk och låt svalna. Håller i minst 1 vecka i kylskåp. 

BURGARE: 
Blanda försiktigt 3 matskedar teriyakisås med köttfärsen. Forma till 4 hamburgare och peppra. Hetta upp en stekpanna på hög värme. Stek burgarna i lite rapsolja i 1 minut per sida. Pensla sedan med resterande teriyakisås och stek i 1 minut till per sida.
 
 
SERVERING
Servera burgarna på uppvärmda hamburgerbröd med aioli (gärna sesamaioli), picklad rödlök med ingefära och chili samt sallad, tomat och gurka. Sojarostad potatis är väldigt gott till och så klart att doppa i sesamaiolin.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0