PAJDAGS

VÄSTERBOTTENPAJ
 
 
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
125 g ekologisk smör i tärningar
1 ägg
Fyllning:
4 ägg
3 dl eko grädde
1 dl 3% mjölk
250 g riven västerbottenost
salt och peppar
Garnering:
1 dl valnötter
färska örter, som dragon eller timjan
ätliga blommor
 
Förberedelser & tillagning1. Blanda mjöl, salt och smör till pajdegen, gärna i matberedare eller med mixer. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 cm i diameter. Låt pajdegen vila i kylen i cirka 30 minuter.
Du kan också göra pajdegen några dagar i förväg och förvara den i formen i frysen.

2. Bred ut valnötterna på en plåt och ställ in den i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader, efter cirka 15 minuter är nötterna rostade och ugnen varm nog för pajen. Nagga pajbotten med en gaffel och grädda pajskalet i 10–15 minuter.

3. Knäck äggen i en bunke och vispa ihop dem med grädden och mjölken. Tillsätt den rivna osten och smaksätt med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen i 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar när fyllningen har »stannat« och har fin färg.

4. Garnera pajen med rostade valnötter, örter som färsk oregano eller timjan och gärna ätliga blommor. Eller med löjrom, hackad rödlök och gräddfil. Servera pajen ljummen.

4 ägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0