NÖFF ELLER GRYMT

Fläskfié kan man göra på många sätt, testa min italenska variant.
 
Foto: Emma Mattsson

KOKKENS KRYDDIGA FLÄSKFILÉ
 
Ingredienser:
1 st fläskfilé (ca 500-500 g)
100 g skivad pancetta eller bacon
2 tsk honung
2 tsk paprikapulver
0,75 tsk salt
2 krm cayennepeppar
0,5 tsk stött kummin
Ajvarsås:
2 dl matlagningsyoghurt eller crème fraiche
0,5-1 dl ajvar
1 tsk honung
1 tsk citronsaft
salt och peppar
Tillbehör:
Bakad potatis eller ris
Grönsaker efter säsong
 
Förberedelser & tillagning Bakpotatis:
Börja med den bakade potatisen genom att dela potatisen i halvor. Stek den sedan i ugnen på cirka 200° graders värme med snittsidan upp i cirka 40 minuter. Om du föredrar ris kan du hoppa över detta steg och välja att koka upp riset när fläskfilén står i ugnen.

Fläskfilén:
Börja med att bryna fläskfilén runt om i en het panna så att den får lite färg. Låt den svalna något.

Efter att fläskfilén svalnat något och du tagit ut potatisen ur ugnen, gnid in köttet med honung och kryddorna. Linda pancetta/bacon runt filén. Sänk temperaturen på ugnen till 150-175° grader och låt fläskfilén steka klart i ugnen så att den har en innertemperatur på 65° grader.

Ajvarsås:
Blanda ihop matlagningsyoghurt med ajvar och honung. Börja med den mindre mängden angiven i receptet och smaka av med salt och peppar. För mer smak, blanda i mer ajvar.
Servering Skiva upp fläskfilén och servera tillsammans med den bakade potatisen alternativt kokt ris.
Servera också ihop med en god blandsallad på grönsaker efter säsong.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0