BÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ

Idag blir det lammfest.

Örtmarinerad helstekt lammytterfilé med rotsaker och fårostcrème
 
Örtmarinerad helstekt lammytterfilé med rotsaker och fårostc...


Ingredienser 600 g lammytterfilé eller lammrostbiff
1 msk neutral olja
2 tsk honung
1 tsk vinäger
1 kvist rosmarin, hackad
1/2 kruka timjan, hackad
4 vitlöksklyftor, hackade
2 krm svartpeppar
1/2 tsk salt
Fårostcrème:
2 dl crème fraiche
150 g fetaost eller fårost av fetakaraktär
1 tsk honung
2 krm svartpeppar
Tillbehör:
Ugnsrostad potatis och valfria rotfrukter

Förberedelser & tillagning Förbered genom att blanda samman ingredienserna med marinaden i en plastpåse. Lägg i köttet i påsen och knyt ihop. Låt marinera i kyl i minst 4 timmar, med fördel över natten.

Tillagning:
Börja med att värma upp ugnen till cirka 200 grader. Ta fram köttet i rumstemperatur.

Ugnsrostad potatis och rotfrukter:
Skala potatis, lök, morötter, svartrötter, rödbetor, eller eventuellt andra rotfrukter du tycker om, och skär i klyftor/bitar och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Ringa över olivolja och flingsalt och låt baka i ugn i cirka 40 minuter.
Om du väljer rödbetor, tänk på att de oftast tar längre tid än de andra rotfrukterna. Gör tunna klyftor av dem så blir de klara samtidigt som de andra rotsakerna. Du kan även koka rödbetorna.

Fårostcreme:
Rör ihop crème fraiche, honung och smulad fårost. Smaka av med peppar.

Marinerade Lammytterfilén:
Torka av köttet på ytan. Salta och peppra något. Hetta sedan upp en stekpanna med smör och bryn köttet någon minut på varje sida. Efterstek köttet i ugnen till en innertemperatur av ca 55 grader. Låt gärna köttet vila 10 minuter innan servering.

Servering Skiva upp köttet och servera med bakade rotsaker och fårostcrèmen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0