LYXIGA TÅRTA

Gör om vardagen till en lyxigdag, bjud på min lyxiga tårta.

KOKKENS SMARRIGA SMÖRGÅSTÅRTA
 
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser Ingredienser:
8-10 bitar
27 skivor vanligt vitt formbröd (1 jättefranska)
eller 9 skivor landgångsbröd
Skaldjursröra:
300 g räkor med skal
100 g kräftstjärtar
1 burk krabbkött (cirka 120 g)
2 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 msk senap, gärna dijon
3 msk finhackad dill
4 msk finhackad persilja
rivet skal från 1 citron
salt och peppar ur kvarn
eventuellt några droppar pressad citron
Sparriskräm:
12 vita eller gröna sparrisar (cirka 600 g)
vatten + salt
2 dl crème fraiche eller smetana
½ tsk salt
½ tsk dijonsenap
svartpeppar ur kvarn
Färskosttopping:
2 msk olivolja
1 msk pressad citron
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad dill
200 g naturell färskost
Till garnering:
4 vaktelägg (eller 2 kokta vanliga ägg)
3–4 gröna sparrisar
några små blomkålsbuketter
4–5 rädisor
10–15 skalade räkor
8 tunna skivor rökt eller rimmad lax
50 g löjrom
ätliga blommor
små fina salladsblad
1 dl edamamebönor

Förberedelser & tillagning 1. Skala räkorna till skaldjursröran och hacka stjärtarna
grovt. Hacka även kräftstjärtar och krabbkött.
Låt rinna av i ett durkslag.

2. Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap, örter och
citronskal. Blanda ner de hackade skaldjuren och smaka
av med salt, peppar och citronsaft.

3. Skala sparrisarna till krämen och bryt av ändarna. Koka
sparrisarna i 8–10 minuter i lättsaltat vatten (1 tsk salt per
liter vatten). Ta upp och låt dem ånga av. Skär av knopparna
och lite av stjälken (cirka 2 cm) och lägg åt sidan till
garneringen av smörgåstårtan. Skär resten i tunna skivor
som mixas i matberedare eller med stavmixer med resten
av ingredienserna till en slät massa som får kallna.

4. Mixa olivolja, citronsaft och örter till toppingen. Lägg
i färskosten och fortsätt mixa till en slät och fluffig kräm.

5. Koka vakteläggen i 6 minuter.

6. Förväll sparris, blomkål och rädisor i några minuter
vardera i lättsaltat vatten. Kyl ner dem direkt i kallt vatten.

7. Skär bort kanterna på brödet och skär till det så att
det passar i en springform – du får pussla lite. Bred ut
skaldjursröran på bottenlagret. Lägg på ytterligare ett lager
bröd och bred ut sparriskrämen. Lägg på ett sista lager
bröd.

8. Ta bort kanten på formen och täck tårtan med färskosttoppingen.
Låt sedan tårtan stå övertäckt i kylen över
natten.

9. Garnera tårtan med förvällda grönsaker, vaktelägg,
räkor, lax, löjrom, blommor och blad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0