SURSTRÖMMING
Varför att surströmming på samma sätt varje år?
Testa min variant.
Testa min variant.
KOKKENS FRESTELSE
•ca 1 kg (ca 10 st medelstora) potatis helst en mjölig sort
•2 st gula lökar
•200 g surströmmingsfileér
Spadet från en burk ansjovisfileér, gör äggmackor med filéerna
•3 dl vispgrädde
•3 msk ströbröd
•2-4 msk smör eller flytande margarin/smör
Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor. Du kan också använda matberedare för att strimla potatisen. Om du använder matberedare tänk då på att skölja potatisstrimlorna i kallt vatten t.ex. i ett durkslag och låt rinna av.
Skala löken och skär i tunna strimlor.
Smörj en ugnssäker form. Varva potatis, lök, surströmmingsfiléer i formen, avsluta med potatis överst.
Häll över ansjovisspad och grädde. Strö över lite ströbröd.
Skär tunna skivor av smöret (gärna med osthyvel) och lägg ovanpå eller ringla över flytande margarin/smör.
Ställ in i mitten av ugnen i 225°C ca 1 timme. Prova gärna med en sticka, tandpetare eller gaffel om potatisen är mjuk, då är den klar.
•3 msk ströbröd
•2-4 msk smör eller flytande margarin/smör
Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor. Du kan också använda matberedare för att strimla potatisen. Om du använder matberedare tänk då på att skölja potatisstrimlorna i kallt vatten t.ex. i ett durkslag och låt rinna av.
Skala löken och skär i tunna strimlor.
Smörj en ugnssäker form. Varva potatis, lök, surströmmingsfiléer i formen, avsluta med potatis överst.
Häll över ansjovisspad och grädde. Strö över lite ströbröd.
Skär tunna skivor av smöret (gärna med osthyvel) och lägg ovanpå eller ringla över flytande margarin/smör.
Ställ in i mitten av ugnen i 225°C ca 1 timme. Prova gärna med en sticka, tandpetare eller gaffel om potatisen är mjuk, då är den klar.
Kommentarer
Trackback