VILT I GRYTAN

En värmande god viltgryta är riktig, lyxig höstmat utan krusiduller. Använd dig av grytbitar av till exempel älg, hjort, ren, vildsvin eller rådjur. Har du inte tillgång till det fungerar det lika bra med viltskav du hittar i frysdisken. Tänk på att receptet är beräknat efter grytbitar så använder du skav kan du korta ner koktiden en timme. 
 
ÄLGGRYTA MED KANTARELLER
 
 
Det här behöver du.

ca 500 gram älgkött, grytbitar eller viltskav

Salt & peppar

1 tsk mortlad enbär

1 tsk torkad rosmarin

2 tsk torkad timjan

2 gul lök

4 morötter

1/2 dl viltfond

8 dl vatten

2 dl tranbärsjuice

300 gram kantareller

1 dl grädde

1 dl messmör

1 dl lingonsylt

Salt och peppar

Så här gör du.

Hetta upp en rymlig gryta med olja. Fräs på älgköttet så det får fin färg. Salta och peppra och tillsätt de torkade örtkryddorna. Skala lök och morötter och skär i slantar och lägg i grytan. Slå på fond, vatten och tranbärsjuice och låt koka upp. Koka sedan på medelvärme under lock ca 1,5 – 2 timmar.

Under tiden; Stek på kantarellerna i het panna utan smör tills vätskan kokat bort. Salta och lägg i en klick smör och vänd runt. Ställ åt sidan sålänge och tillsätt senare i grytan tillsammans med grädde, messmör och lingonsylt. Låt sjuda ytterligare en kvart. Smaka av med salt och peppar.

Server med mandelpotatis och lingonsylt, smaksatt med chili.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0