SPETTIGT

Här kommer en försmak på härliga grillkvällar och lata dagar i solen med smaker från det grekiska köket. Det blir fantastiskt saftiga spett av fläskkarré. Låt gärna köttet marinera över natten så får det maximal smak. Får du inte tag på färska örter kan du ta torkade.
 
SOUVLAKI
 
Bildresultat för SOUVLAKI
 
Det här behöver du.

ca 800 g fläskkarré
8 bambuspett
2 citroner, i halvor eller kvartar
flingsalt

Marinad
1 msk finhackad färsk mynta
1 msk färsk oregano
2 lagerblad
2 vitlöksklyftor
¾ dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
salt och nymald svartpeppar

Grekisk sallad med dill
6 mogna tomater
1 gurka
1 rödlök
1 knippe dill
2 msk olivolja

Tillbehör
klyftpotatis eller bröd 
tzatziki

Så här gör du.

1. Marinad: Hacka kryddörter, lagerblad och vitlök och blanda det med olja, vinäger, 1 tsk salt och 1 tsk nymald svartpeppar i en skål. Skär köttet i stora tärningar och vänd runt bitarna i marinaden. Täck skålen och ställ i kylskåp minst 2 timmar men gärna längre. Rör runt några gånger under tiden. Blötlägg bambupinnarna.
2. Trä upp köttbitarna tätt på spetten. Låt dem bli rumstempererade och stek dem sedan på grill eller i grillpanna 6–8 minuter på var sida. Tryck dem platta medan du grillar. Grilla samtidigt citronerna. Strö flingsalt över köttet.
3. Grekisk sallad: Skär tomaterna i bitar eller skivor. Skala gurkan. Halvera den på längden och gröp ur kärnorna. Skär gurkan i tjocka skivor. Skala löken och skiva den tunt. Hacka dillen grovt och blanda alltsammans med olja och lägg upp på ett fat. Servera med de nygrillade spetten, grillad citron, klyftpotatis eller bröd och tzatziki.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0