LAXIGT

Den rökta laxen ger fin smak utan att dominera. Fina kokta rödbetor kan du hitta i grönsaksdisken.
 
LAXBIFFAR MED SALLAD OCH BASILIKASÅS
 
Relaterad bild
 
Det här behöver du.

1 bit färsk laxfilé, 750 g
1 bit kallrökt lax, 250 g
1 dl finskuren gräslök
½ dl hackad dill
¾ tsk salt
nymald svartpeppar
smör till stekning 

Sallad
ca 250 g blandad sallad och salladsskott
2 morötter
500 g kokta rödbetor
2 tsk pressad citron
¾ dl solros- och pumpafrön, rostade

Basilikasås
1 ägg
2 tsk dijonsenap
1 kruka basilika
2 dl neutral olja
½ vitlöksklyfta, pressad
3 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

Så här gör du.

1. Skär bort skinn och ben från laxen. Skär all lax i mindre bitar och finfördela i matberedare, men kör inte för länge. Tillsätt gräslök, dill, salt och peppar och kör snabbt samman det.
2. Forma 12 små biffar och lägg dem på en skärbräda.
3. Basilikasås: Lägg ner ägget i kokande vatten och koka 3 minuter och lägg det sedan i kallt vatten. Lägg senapen i en mixerskål. Gröp ur ägget däri. Lägg ner basilikabladen och mixa. Tillsätt oljan under mixning dropp­vis i början och sedan i en tunn stråle till en tjock sås. Smaka av med vitlök, salt och peppar.
4. Sallad: Fördela salladen på ett stort fat. Koka upp saltat vatten. Hyvla breda remsor av morötterna och förväll dem 1 minut i det kokande vattnet. Klyfta rödbetorna. Fördela morotsband och rödbetor på salladen. Pressa över citronsaften och strö över fröna.
5. Hetta upp smöret och stek biffarna någon minut på varje sida. Servera dem nystekta med salladen och basilikasåsen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0