LIMPA
Lättbakat bröd med god smak av pomerans
JULLIMPA
Det här behöver du.
2 stora limpor
6 dl yoghurt eller filmjölk, 600 g
50 g jäst för söta degar
50 g smör, rumsvarmt
3 torkade pomeransskal
1 tsk stött anis
1 tsk stött fänkål
2 tsk salt
300 g rågmjöl, ca 5 dl
ca 600 g vetemjöl, ca 10 dl
1 dl mörk sirap
6 dl yoghurt eller filmjölk, 600 g
50 g jäst för söta degar
50 g smör, rumsvarmt
3 torkade pomeransskal
1 tsk stött anis
1 tsk stött fänkål
2 tsk salt
300 g rågmjöl, ca 5 dl
ca 600 g vetemjöl, ca 10 dl
1 dl mörk sirap
Så här gör du.
1. Ljumma yoghurt eller filmjölk. Låt det bli fingervarmt, 37°.
2. Finfördela jästen i en stor bunke och rör ut den med lite av den ljumma degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan och smöret.
3. Koka de torkade pomeransskalen i vatten några minuter. Skrapa bort det vita och hacka skalen. Tillsätt de hackade skalen, kryddor, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet till degspadet. Arbeta degen väl. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs. Degen ska inte vara alltför fast.
4. Strö över mjöl och låt degen jäsa cirka 1 timme under duk.
5. Ta upp degen på mjölat bord och forma två limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa 30 minuter.
6. Sätt under tiden ugnen på 225°.
7. Pensla bröden med vatten blandat med någon matsked sirap. Sätt in plåten på nedersta falsen och sänk samtidigt temperaturen till 200°. Grädda cirka 35 minuter, bröden ska låta ihåliga när du knackar på dem.
8. Ta ut och pensla bröden igen med sirapsvattnet. Låt svalna på galler under duk.
2. Finfördela jästen i en stor bunke och rör ut den med lite av den ljumma degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan och smöret.
3. Koka de torkade pomeransskalen i vatten några minuter. Skrapa bort det vita och hacka skalen. Tillsätt de hackade skalen, kryddor, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet till degspadet. Arbeta degen väl. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs. Degen ska inte vara alltför fast.
4. Strö över mjöl och låt degen jäsa cirka 1 timme under duk.
5. Ta upp degen på mjölat bord och forma två limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa 30 minuter.
6. Sätt under tiden ugnen på 225°.
7. Pensla bröden med vatten blandat med någon matsked sirap. Sätt in plåten på nedersta falsen och sänk samtidigt temperaturen till 200°. Grädda cirka 35 minuter, bröden ska låta ihåliga när du knackar på dem.
8. Ta ut och pensla bröden igen med sirapsvattnet. Låt svalna på galler under duk.
Kommentarer
Trackback