PAJ IGEN

En paj med extra allt! Med valnötter i pajdegen, spenat, Gruyèreost och bacon i fyllningen blir detta en rustik och smakrik paj eller varför inte säga "quiche" som på franska.
Den här supersmarriga quichen tar 20 minuter att förbereda och tillagas sedan i ugn i cirka 1,5 timme. Om du inte äter kött så kan bacon med fördel bytas ut mot varmrökt lax eller smörstekt blandsvamp. Har du bråttom så köper du färdig pajdeg, grovhackar valnötterna och lägger dem i ett tunt lager direkt på degbottnen
 

GRUYÈRE, SPENAT- OCH BACONQUICHE MED
EN TOUCH AV VALNÖT

Recept Gruyere och baconquiche med spenat och valnöt
 
 
Det här behöver du.

150 g bacon (gärna eko)
1 gul lök
400 g färsk spenat
4 stora ekologiska ägg + 2 extra äggulor, vispas.
3 dl grädde (gärna eko)
150 g grovriven Gruyère
1 stor näve grovhackad bladpersilja

Pajdeg med valnötter
100 g skalade valnötter, mixa i matberedare
350 g vetemjöl
½ tsk salt
200 g kallt smör
1 äggula (eko)
3–4 msk kallt vatten

Så här gör du.

Sätt ugnen på 180°C.
1. Börja med degen. Blanda smör, mjöl, hackade valnötter och salt i en matberedare.

2. Blanda i äggulan och häll försiktigt i vattnet så att det blir en fast deg. Knåda degen för hand på ett tunt lager mjöl. Gör det snabbt så att degen inte blir varm. Täck degen med plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst 15 min.

3. Kavla ut degen till cirka 3 mm, lägg den i en pajform med en löstagbar botten så att degen täcker botten och kanterna på formen. Förgrädda i ugn i crika 10 min tills degen får färg. Ta därefter ut formen ur ugnen och låt svalna.

4. Stek bacon på medelvärme tills de blir knapriga, lägg sedan på hushållspapper så att den får rinna av. Stek löken tills den blir mjuk och gyllene och addera därefter spenaten och stek någon minut tills den blir mjuk.

5. Vispa äggen, äggulorna och grädde i en bunke. Addera osten och persiljan.

6. Lägg lök-och spenatblandningen i pajformen och strö över baconet.

7. Häll över äggblandningen och grädda i ca 50 min tills quichen blir gyllenbrun.

 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0