LAXAT

En laxlasagne med massor av smaker. Lasagnen är uppbyggd med tre olika lager: lax, tomatsås och spenat.
 
LAXLASAGNE.
 
Laxlasagne
 
Det här behöver du.
950 gram laks (utan skinn).
4 msk citronsaft 
1 kilo spenat
4 schalottenlök
1 dl. vitvin 
450 gram mascarpone 
Lite muskot
2 burkar krossade tomater 
3 vitlöksklyftor 
Lite chili
¾ tsk spiskummin
6 stjälkar färsk organo
1 dl. matlagningsgrädde
300 gram parmesanost

250 gram lasangeplattor
Olivolja
Salt och peppar
 
Så här gör du.
I lasangen är det 3 olika lager som förbereds var och en för sig. Ett laxlager, ett spenatlager och ett tomatlager.

Laxlagret: skär laxen i små bitar och lägg dem i en skål. Häll 4 msk citron över fisken och en liten nypa salt. 


Spenatlagret:
Hacka schalottenlök och stek i en stekpanna med lite olja. Tillsätt spenaten och värm upp, tills spenaten är helt upptinad. Häll i vinet och låt koka så att alkoholen förångas. Tillsätt till sist mascarpone, muskot, salt och peppar.

Tomatlagret:
Stek vitlök, chili och spiskummin i lite olja. Häll i hackade tomater, oregano, salt och peppar. Till sist tillsätts grädden.


Häll bort ev. överskott av citronsaft från laxen. Klä en ugnsfastform med bakplåtspapper och lägg ett lager lasagneplattor i botten. Fördela ett lager lax ovanpå plattorna, så ett lager spenat och tillsist ett lager tomatsås. Strö med parmesan. Upprepa 2 ggr till (dvs. det ska vara ca 1/3 av laxen, spenaten och tomaten per omgång). Kom ihåg lasagneplattor mellan varje omgång.

Strö resterande parmesanost på toppen. 

Ställ in formen i ugnen på 200 grader i 30-45 min. Strö lite chili på toppen när osten smält.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0