TOMATER
½ msk flingsalt
1 tsk strösocker
ev vitlök, hackad timjan, citron och druvkärnolja
1. Sätt ugnen på 90°, gärna med varmluft. Halvera tomaterna och lägg dem med skalsidan ner på en plåt med bakplåtspapper. Strö över salt och socker.
2. Torka tomaterna mitt i ugnen, 3–4 timmar med varmluft eller 4–5 timmar i vanlig ugn, tills de ser hopskrumpna ut. Öppna gärna luckan helt några gånger under torktiden så släpper du ut en del fuktighet. Passa noga mot slutet av torkningen och ta ut tomater som verkar nästan färdiga. Om de får torka för länge i ugnen finns det risk att sockret i tomaterna bränns och då blir de mörka och hårda.
3. Låt tomaterna svalna. Om du inte ska använda dem samma dag kan du hälla på druvkärnolja och lägga i några vitlöksklyftor och hackad timjan i burken. I kyl håller de cirka 1 vecka.
Tips!
Tomaterna blir bäst om de torkas långsamt, men har du bråttom kan du dra upp värmen till 110° och torka dem kortare tid.