SEMLOR

Semla, fettisdagsbulle eller fastlagsbulle, kärt barn har många namn. Här är ett klassiskt recept på semlor gjorda från grunden.
 
KOKKENS SEMLOR
 
 
 
 
Det här behöver du.
125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
Lite salt
Ca. 15 dl vetemjöl
ägg till att pensla bullarna med

3-5 dl vispgrädde, beroende på hur mycket grädde man vill ha på sina bullar
Mandelmassa
Lite mjölk

Florsocker 
 
Så här gör du.
1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm upp tills spadet har fingertemperatur.

2. Smula ner jästen i en skål och häll degspadet över. Rör runt tills all jäst är upplöst.

3. Tillsätt socker, vaniljsocker, kardemumma och salt och rör runt tills det hela blandat sig.

4. Häll i vetemjölet lite i taget under omrörning. Tillsätt så mycket vetemjöl till degen att man kan älta degen utan att den klibbar fast i fingrarna. Ställ degen till att jäsa i 45 min under en bakduk.
5. Vält ut degen på ett mjölat bord och knåda den. Dela degen i ca 20 lika stora bitar och rulla vardera del till en bulle som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk i 45 min.

6. Pensla bullarna med ägg och sätt in dem i ugnen på 200 grader i 12-15 min.

7. Ta ut bullarna och ställ dem till att svalna. 

8. Skär av toppen på bullarna och gröp ur en del av innehållet i bullen (inte ur locket dock) och blanda detta med riven mandelmassa och lite mjölk. Fyll hålet du just gjort med mandelmassefyllningen. 

9. Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle. Lägg locket på toppen och pudra till sist med lite florsocker.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0