STRÖMMING

En lyxigare variant på denna husmanskost.
 

SENAPSSTEKT STRÖMMING MED LYXIG
POTATISMOS OCH KONJAKSLINGON

 
 
 
Det här behöver du.

12 strömmingsfiléer (ca 500 g)
3 msk grov söt skånsk senap
½ dl hackad dill
salt, vit- eller svartpeppar ur kvarn
smör och olja
rågmjöl till panering

Konjakslingon:
225 g lingon, färska eller frysta
1 ½ dl strösocker
½ dl konjak

Potatismos:
500 g skalad potatis av en mjölig sort
150 g rumstempererat smör
1 dl vispgrädde
salt, vit- eller svartpeppar ur kvarn

 

Så här gör du.

1. Blanda lingonen med socker och konjak. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 1–2 dygn tills sockret har smält.
Smaksätt med mer socker eller konjak om det behövs.

2. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Pressa den med potatispress och rör ut den med rumstempererat smör. Tillsätt grädde och smaksätt med salt och peppar.

3. Klipp av fenorna på strömmingen. Lägg dem med köttsidan upp, bre på senap, strö över dill, salta och peppra och vik ihop. Vänd dem i grovt rågmjöl uthällt på en tallrik och stek i smör och olja i 4–5 minuter på varje sida så att de blir gyllene och knapriga.

4. Servera direkt med potatismos och konjakslingon.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0