MESSMÖR

Kålpudding är ju jätte god maträtt, lyxa till den, med att smaksätta med messmör.
 
KÅLPUDDING  MED MESSMÖRSÅS
 
 
 
Det här behöver du.

500 g blandfärs
1 1/2 grovhackat vitkålshuvud, ca 1,2 kg
smör eller olja till stekning
3 msk ljus sirap
1/2 msk ättikssprit (12%)
2 gula lökar
1 dl kokt ris
1 ägg
2 dl mjölk
salt och nymald vitpeppar

Sås
sky från kålpuddingen
1 dl matlagningsgrädde
några droppar citron
1 msk messmör
maizena
salt och  nymald vitpeppar

Till servering
Kokt potatis och lingonsylt

 

Så här gör du.

1. Bryn kålen lite i taget i smör och olja. Smaksätt med ca 2 msk sirap, ättikssprit, salt och vitpeppar.
2. Sätt ugnen på 200°. Skala och finhacka löken. Blanda lök, ris, ägg, mjölk och färs till en smet. Smaksätt med salt, vitpeppar och 1 msk sirap.
Lägg hälften av kålen i botten på en ungsform. Lägg färsen ovanpå och avsluta med att lägga på resten av kålen. Baka kålpuddingen i ugnen 45–50 minuter. Kontrollera med en kniv så att färsen är fast.
3. Sås: Sila ner skyn i en kastrull. Koka upp med grädden. Smaksätt med salt, vitpeppar, citronsaft, och en kula messmör. Red av såsen med lite maizena utrört i kallt vatten.
4. Servera kålpuddingen med kokt potatis och lingonsylt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0