VILT

Här kommer ett fantastiskt recept som tar tillvara på säsongens bästa råvaror. Klassisk älgstek med rotsaksrösti, trattkantareller och äppelstuvad lök.
 

Älgstek med rotsaksrösti & äppelstuvad lök

 
Älgstek med rotsaksrösti & äppelstuvad lök
 
Älgstek:
1 liten älgstek av innanår, ca 600 g (putsad)
Salt och svartpeppar från kvarn
Rotsaksrösti:
150 g morötter, grovrivna
150 g palsternacka, grovriven
150 g rotselleri, grovriven
600 g potatis, grovriven
1 gul lök, hackad
2 dl god lagrad riven ost, t ex Västerbotten, prästost eller parmesan
1 tsk timjan (torkad eller 1 msk färsk repad)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar från kvarn
smör till stekning
Äppelstuvad lök: 
2-3 gula lökar
2 dl grädde + 1 dl vatten
1,5 msk redningsmjöl
2 msk äppelmos
1-2 tsk vitvinsvinäger
valfritt: 1-2 st stjärnanis
Till servering: 
2 dl valfri svamp, smörstekta
Syrliga bär, tex björnbär eller rårörda lingon
Färsk timjan
 
SÅ HÄR GÖR DU
 
Älgstek:
1. Värm upp ugnen till 160°C. Ta fram köttet, gnid in med salt och peppar. Värm en panna med lite olja och bryn på hög värme. Lägg köttet i en ugnsform, stick in en stektermometer i den tjockaste delen och låt stå i ugnen tills du uppnått en innertemperatur på 57-60° (vill du ha köttet välstekt, låt det stå till 65°C). Räkna med ca 40-50 min men kom ihåg att älg är magert kött och blir lätt torrt så se till att ha koll på temperaturen så det inte blir överstekt (tiden varierar beroende på storlek på stek och ugn, varmluft går t ex snabbare). Ta ut steken, vira in i folie och låt vila i ca 15 minuter. 
 
Rotsaksrösti:
Stek röstin i omgångar, det tar lite tid men blir riktigt gott och krispigt. 
1. Blanda riven ost med hackad lök, grovrivna rotfrukter, salt, peppar och timjan. 
2. Hetta upp en stekpanna med olja. Lägg i plättar av rotsaksblandningen i pannan och stek på medelhög värme i ca 4-5 minuter på varje sida. De kan vara lite trixiga att vända, men det brukar gå lättare om man väntar med att vända dem tills ena sidan fått ordentlig stekyta.
 
Äppelstuvad lök: 
(Går utmärkt att förbereda och bara värma upp.)
1. Fräs löken mjuk, utan att den tar färg. 
2. Rör ut redningsmjöl i vatten och grädde och slå ned i pannan. 
3. Tillsätt resten av ingredienserna i såsen och låt den tjockna. Smaka av med salt och peppar. 
4. Om du använder stjärnanis, lägg i den hel och ta bort vid servering, den ska bara ge smak. 
5. Späd eventuellt med lite vätska, vatten eller mjölk, om stuvningen blir för tjock.
 
ServeringToppa med smörstekt svamp, bär och lite färsk timjan precis innan servering.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0