MEATBALLS

Njut av en extra lyxig klassiker till helgen – köttbullar på älgfärs med mascarponesås, mos på rotfrukter och rårörda lingon.
 

Älgfärsbullar med mascarponesås, vitt rotmos och rårörda lingon

 
 
Det här behöver du.
ÄLGFÄRSBULLAR
500 g älgfärs
1 gul lök, riven
1 ägg
1/2 dl ströbröd
3/4 tsk salt
2 krm svartpeppar
Valfritt: 5-7 st torkade enbär, krossade
1 krm rosmarin
1/3 burk mascarpone
VITT ROTMOS
ca 600 g potatis
ca 300 g rotselleri
ca 300 g palsternacka
1-1 1/2 dl mjölk eller gräddmjölk
3 msk smör
Salt & svartpeppar efter smak
SÅS
ca 1 dl oxbuljong
1/2 tsk vitvinsvinäger
1/2 tsk socker
2/3 burk mascarpone
1 krm svartpeppar från kvarn
1 krm vitpeppar från kvarn
TILLBEHÖR
Rårörda lingon och en god kålsallad
 
Så här gör du.
Skala potatis, rotselleri och palsternacka och skär i bitar. Koka mjuka i salt vatten, cirka 20 minuter. Häll bort kokvattnet genom ett durkslag och låt ånga av ordentligt. Stöt eller vispa moset hastigt och tillsätt mjölk/gräddmjölk (gärna varm) och smör. Smaka av med salt och peppar. 

Under tiden: Riv löken och blanda med ströbröd, ägg, salt, peppar, lök, rosmarin och eventuellt enbär. Blanda älgfärsen med ströbrödet, kryddorna och 1/3 burk mascarpne till en smidig färs. 

Forma stora köttbullar och bryn på ganska hög värme ett par minuter runt om. Efterstek på svagare värme 8-10 minuter i panna eller i ugn (ca 150°C). 

Vispa ned ingredienserna till såsen i pannan och låt den bli varm. Smaka av med salt och peppar och lägg gärna ned älgfärsbullarna i såsen. Undvik att koka mascarponesåsen kraftigt eller länge, då den kan skära sig. Om den skär sig, kan du prova att reda av såsen med lite maizena utrört i vatten.

Mixa/vispa inte moset för kraftigt, då det finns risk för att det blir klistrigt. Det gör inget om det är lite bitar kvar. Vill du ha ett helt slätt mos är det i så fall bättre att först pressa potatisen och rotfrukterna genom en potatispress och därefter röra ned mjölk, smör och kryddor. Mängden mjölk kan behöva anpassas beroende på hur mycket vatten det är kvar. Mjölken får gärna vara varm innan den tillsätts i moset. För mycket vatten kvar ger ett blaskigt mos. För att undvika det, koka ganska stora bitar av potatis och rotfrukter, häll bort vattnet genom durkslag direkt medan potatisen är het, så att så mycket vatten som möjligt hinner ånga av.
Servera med mos, rårörda lingon och gärna någon god sallad på kål, exempelvis savojkål.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0