HÖSTSTEK

Denna söndagsrätt tar ett tag att förbereda, men blir kanon gott.
KOKKENS KALVSTEK
1 msk maizena
1 lök
1 buljongtärning
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 lagerbald
1 msk krossade pepparkorn
1 msk krossade enbär
2 msk portvin
2 dl creme fraiche.
2½ dl vatten
5 dl mjölk
800 g benfri kalvstek
Salt och peppar

Hacka löken och vitlöken. Lägg ner lök, vitlök, peppar, lagerblad, enbär och kött i en fryspåse och häll i mjölken. Stäng påsen så det är helt tätt. Lägg köttet till att marinera i kylskåpet i 2 dagar. Skaka om påsen lite då och då.

Ta upp köttet ur marinaden och torka av det med hushållspapper. Gnid in köttet med salt och peppar. Smält matfettet i en stekpanna och bryn köttet på alla sidor. Ta upp köttet och lägg det i en ugnsfast form.

Stek köttet i mitten av ugnen på 175 grader. Om man vill ha ett lite mer rosa kött så låter man det stå i ugnen i ca 1 timme och 15 min, om man föredrar ett mer genomstekt kött så låt det stå i 1 ½ timme.
Tips: Lägg gärna med rotgrönsaker som morötter, kålrot m.m.

När köttet är färdigt tas det ut ur ugnen och täcks med folie, låt stå och vila i 10-15 min.
Häll 2 ½ dl vatten i den ugnsfasta formen och sila ner skyn i en gryta. Vispa buljongtärningen tillsammans med crème fraiche och maizena utrört i vatten. Häll ner i kastrullen och koka upp, låt koka några minuter. Tillsätt portvin och smaka av med salt och peppar.

Skär köttet i skivor och servera tillsammans med portvinssåsen och Hasselbackspotatis.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0