PÅSKAMAT 5

Här kommer lite påskgodis

Lyxiga påskkycklingar



KOKKENS LYXIGA KYCKLINGAR

Ingredienser

ca 15 st

200 g sötmandel
3 bittermandlar
2½ dl florsocker
1 äggvita
1 tsk gul hushållsfärg
flagad mandel
100 g mörk eller vit choklad


Gör så här

Skålla och skala mandel och bittermandel, låt torka på hushållspapper. Mixa dem mycket fint i matberedare eller mal dem i en mandelkvarn. Blanda ner florsocker, tillsätt äggvita och arbeta samman till en slät massa. Tillsätt mer florsocker om massan blir för fuktig, eller eventuellt några droppar vatten om den blir för torr och kompakt.

Färga marsipanen gul. Gör kycklingar genom att rulla en stor kula till kropp och en liten kula till huvud. Sätt den lilla kulan på den stora. Dela mandelflarn på mitten och tryck fast på huvudet som näbb.

Smält choklad över vattenbad eller i mikro. Doppa underdelen av kycklingarnas kroppar i chokladen. Ställ dem på ett smörpapper och låt stelna. Doppa en tandpetare i choklad och måla ögon på kycklingarna.



VITCHOKLADFUDGE MED CITRON

Vit chokladfudge med citron

Ingredienser

50-60 st

1½ dl strösocker
1½ dl  vispgrädde
1 dl vit sirap
½ tsk salt
50 g smör
100 g vit choklad
rivet skal av 1 citron

Gör så här

Blanda socker, grädde, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka utan lock 15-20 min tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 122°. Tiden varierar beroende på hur stor kastrull man har. Rör i smeten ganska ofta.
Ta kastrullen från värmen och låt smeten svalna något. Skär smöret i tärningar och hacka chokladen fint. Lägg ner det och citronskalet i kastrullen och rör försiktigt tills allt är blandat.
Häll smeten i en form, ca 15x20 cm. Låt svalna. Skär eller klipp kolan i bitar innan den stelnat helt. Försvara svalt.

Kulprov: Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård.



KOKKENS CHOKLADFUDGE

Mammas chokladfudge

Ingredienser

ca 50 bitar

3 dl  vispgrädde
3 dl strösocker
1 msk smör
1 msk sirap
3 msk kakao

Gör så här

Blanda vispgrädde, socker, smör och sirap i en tjockbottnad kastrull som rymmer minst 2 liter. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 125°, ca 40 min. Rör i smeten ganska ofta. Tillsätt kakaopulvret och häll smeten i en form, ca 13x20 cm. Låt stelna och skär sedan fudgen i bitar. Kulprov: Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0