SNART VALENTIN


Jordgubbar och choklad hör ihop.
Gör denna ljuvliga efterrätt till Valentindagen.


De syrliga limemarinerade jordgubbarna tillsammans med den lena söta vita chokladmoussen är en fantastiskt god kombination.

Ljuvligt god dessert som är enkel att göra och går att förbereda.

Vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar

4 portioner

Ingredienser:
Vit chokladmousse:
•2 dl vispgrädde
•50 g vit choklad
•1 st ägg

Limemarinad:
•1 st lime
•2 msk flytande honung

Bär:
•0,75-1 liter jordgubbar (färska eller frysta)

Gör så här:

Chokladmousse:

Smält chokladen i vattenbad på svag värme, precis så att chokladen smälter. När den börjar bli mjuk, rör om med en gaffel så märker du när den inte behöver värmas på mer. Detta är viktigt för att chokladen inte ska bli för varm så att moussen blir klumpig när den blandas med ägg och grädde (som har lägre temperatur).

Vispa grädden. Vispa upp ägget med elvisp eller vanlig visp. Tillsätt sedan den smälta chokladen under kraftig omrörning eller kör med elvispen på låg hastighet.

Rör ner vispgrädden lite i taget, rör till en jämn och fin mousse.

Häll upp moussen i fina serveringsglas. Låt stå kallt i kylskåp i minst en timme.

Limemarinad:

Riv skalet från limen och pressa ur saften. Blanda rivet skal (spara ev lite grann till garnering), limesaft och honung i en skål.

Skär jordgubbarna i skivor och lägg dem i marinaden. De kan ligga där några timmar om man vill men minst ca 15 minuter. Låt marinaden med jordgubbarna stå kallt till servering.


Vid serveringen:

Fördela de marinerade jordgubbarna över chokladmoussen.

OBS! Marinaden är riktigt god att äta ihop med chokladmoussen så man kan om man vill hälla den över jordgubbarna och chokladmoussen eller hälla den i en serveringsskål och låta de som vill ta av den.

1. Smält vit choklad i vattenbad på svag värme.

2. Häll vispgrädde i en bunke. Knäck ägget i en annan bunke.

3. Vispa grädden. Vispa upp ägget.

4. Den smälta vita chokladen som ska vara ljummen, ej varm, när den sedan ska blandas med grädden och ägget.

5. Ägg, choklad och grädde ihopblandat.

6. Häll upp chokladmoussen i portionsglas och ställ in i kylskåpet.

7. Rivet limeskal.

8. Pressa ur limesaften.

9. Låt de skivade jordgubbarna ligga i marinaden i kylskåp minst 15 minuter men gärna mer fram till servering.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0