SNART SPORTLOV

Många är de som sett fram emot februari sedan jullovet tog slut för några veckor sedan. För en del innebär det att resa, ofta till fjälls eller till varmare trakter, men för den stora majoriteten gäller att försöka roa sig på hemmaplan. Här följer en liten kommer-du-i-håg-vad-som-hände-förra-gången som hjälp på traven i vårvinterlovsdjungeln.
Aktiviteter av olika slag finns det gott om för de som inte vill ligga och slöa hela lovet. Passa på att prova saker som annars inte ges tillfälle, till exempel ridning, bågskytte, simning, innebandy, utebandy... Nederbörd i vit form välkomnas, plusgrader och regn är tabu denna vecka.
Biblioteken är öppna och där går det att låna roliga böcker, filmer och CD-skivor för de som planerar att vara hemma hela lovet. Badhusen runt om i landet håller öppet hela veckan för de som vill ta sig ett dopp. För de som föredrar att bada i havet rekommenderas en flygtur till södra halvklotet. Optimist måste man vara, annars blir livet tråkigt (se även under bokstaven H).
Chilla kallas det när man tar det lugnt. Många skollediga ungdomar föredrar att göra detta hela lovet. PC:n är nog den apparat i hemmet som går varmast denna tid på året. Om det inte finns några utomhusaktiviteter som fångar intresset så finns det stor risk att det spelas och surfas de flesta av dygnets vakna timmar.
Datorspelande ligger högt på listan över populära sportlovsaktiviteter. Resfeber drabbar en del som passar på att utnyttja tiden till att åka till alper eller stränder på andra breddgrader än våra välbekanta.
Elev på en skola måste man vara för att få njuta av sportlov. Föräldrar kan, om de är snälla, få följa med på vissa aktiviteter om deras närvaro (och plånbok) krävs. Snö är en viktig ingrediens för ett lyckat sportlov. Skridskor och skidor kommer förhoppningsvis till användning och några rejäla snöbollskrig kan också bryta ut. Blir det inte så mycket snö är sporthallarna också fulla av allehanda aktiviteter.
Fritidsgårdarna runt om i landet brukar vara fullt av fartfyllda lovaktiviteter. Fjällen är också fullproppade av folk som försöker få fart på skidorna i den friska luften. Tiden går mycket fortare på loven än under "vanlig" tid. Tub med kaviar är ännu en sak som förknippas med sportlov. Även den chokladfyllda termosen trillar in i samma kategori. (Se ovan under bokstaven M).
Grilla korv när man är ute i naturen är trevligt. En engångsgrill a lá bensinmack fungerar bra. Glöm inte påse så att du har någonting att frakta hem den använda grillen i. Utflykter hit och dit, många organiserade via skolorna. Matsäck obligatoriskt.
Hångel ser de ungdomar fram emot som ska på skoldisco på sportlovet. Övervakande föräldrar får jobba hårt. Vårvinterlov är nuförtiden den officiella benämningen på detta lov, eftersom många väljer att inte sporta. Men det gamla hederliga namnet sportlov är svårt att ta död på.
Is finns det förhoppningsvis gott om så här års, naturlig eller konstfrusen. På isen åker man skridskor, en del föredrar att spela hockey medan andra bara åker för njutningens skull. Kolla så att isen på sjöar och öppet hav är tjock nog innan ni ger er ut. Ylle värmer gott, allt från raggsockor till mössa är fortfarande den bästa utrustningen i vinterkylan.
Jättekul tycker nog de flesta att det är att vara ledig på sportlovet, oavsett vad man hittar på. Zzzzzzzz. Som vanligt finns det de som väljer att ta det lugnt istället för att hitta på roliga aktiviteter.
Kallt är det så gott som överallt i vårt land. Söker man värme får man åka söderöver. Åka skidor är nog det som de flesta förknippar denna vecka med. Utför eller på tvären, natur eller konstsnö spelar ingen roll så länge skidan slinter och humöret är på topp.
Liftkort säljs det mycket av i februari månad, vilket tyvärr innebär liftkö på många ställen. Äventyr tycker många att sportlovet är.
Matsäck har man med sig när man är ute på aktiviteter. Att sitta i en skidbacke eller vid kanten av en frusen sjö och packa upp bullar och termosen med varm choklad är ljuvligt. Överpris är det ingen risk att de får betala som håller sig till aktiviteter på hemmaplan, det mesta är gratis för skolungdomar denna vecka. Däremot riskerar de som åker på semester att få betala dubbla priser jämfört med vad samma resa skulle kostat i januari eller mars.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0