PUMPASKÄRNING

En pumpa som lyser utanför dörren är nästan ett måste på halloweenfesten. Pumpan bidrar till att stämmningen blir den rätta där den står och flinar förädiskt mot gästerna när dom kommer.
Här får du lite tips på hur man ger pumpan ett riktigt hemskt ansikte. Både färdiga mallar men även instruktioner om hur du skapar ett eget ansikte till pumpan. Glöm inte att spara fruktköttet och kärnorna så att du kan göra lite gott att tuga på till festen också.

Du behöver:
En pumpa
En kniv, helst en kort.
En kraftig sked
En penna
Ett grav- eller värmeljus
En skål till fruktköttet
En skål till kärnorna

Om du vill använda en mall till ansiktet på pumpan behöver du även:
Tejp
Ett papper, vanligt A4 brukar räcka.

Börja med ansiktet, antingen laddar du ner en mall nedan, gör en mall själv eller ritar direkt på pumpan.
För att göra en egen mall, rita ett mönster på ett liggande A4 papper och klipp sen två snitt på ca 5-6 cm med 7 cm mellanrum i sidorna. Ett bra tips för dig som valt att rita direkt på pumpan är att ha ett mönster att utgå ifrån när du ritar mönstret på pumpan som du sedan skär efter.

Skär sen av ett lock på pumpan. Håll kniven diagonalt, nästan vågrätt, annars kommer locket att ramla igenom hålet. Gröp ur pumpan med en kraftig sked. Vill du ta vara på kärnorna, tvätta då av dem och torka dem. Tänker du göra pumpapaj, spara då fruktköttet i en skål.

Nu är det dags att skära ut själva ansiktet.
Börja med att vrida pumpan och titta på den. På så viss ser man oftast var ansiktet skall placeras.
Tejpa fast mallen och stick hål på strategiska ställen, t ex i hörnen på munnen och ögonen. Ta sen bort mallen och skär försiktigt med kniven mellan hållen.
Sätt sen in grav- eller värmeljuset och tänd det. Lägg på locket och det är klart.

   

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0