GAMMELDAGS VANILJGLASS

vaniljglass

Just när det gäller vaniljglass tycker jag att man kan kosta på sig att göra en riktigt gammeldags gräddglass. Inte alls särskilt krångligt och alldeles himmelskt gott. Här är receptet:

2 ägg
1 rågad dl socker
2 1/2 dl standardmjölk
2 dl grädde
1 vaniljstång

Vispa ihop ägg och socker och blanda ner mjölken. Skär vaniljstången på längden, skrapa ur kärnorna och blanda i både stång och kärnor. Låt blandningen sjuda försiktigt under omrörning tills den blir tjock. Ta upp vaniljstången. När smeten har svalnat – blanda i grädden. Häll på burk och ställ i frysen. Skaka om burken lite då och då tills glassen fryst så att den blir jämn. Ta fram en stund innan servering så att den mjuknar.
Servera gärna med saffranspäron.

saffranspäron

SAFFRANPÄRON

Ca 15 små päron
1 liter vatten
4 dl socker
1 paket saffran
1 krm natriumbensoat (finns bland kryddpåsarna i affären)

Skala päronen, men lämna kvar stjälken. Koka upp lagen (socker, vatten och saffran) tills sockret löst sig. Lägg i päronen och låt dem sjuda i lagen i cirka 30 minuter. Lägg över dem i en glasburk och rör ut natriumbensoat i den sjudande lagen. Häll lagen över päronen och sätt på lock.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0