GAMMELDAGS VANILJGLASS
2 ägg
1 rågad dl socker
2 1/2 dl standardmjölk
2 dl grädde
1 vaniljstång
Vispa ihop ägg och socker och blanda ner mjölken. Skär vaniljstången på längden, skrapa ur kärnorna och blanda i både stång och kärnor. Låt blandningen sjuda försiktigt under omrörning tills den blir tjock. Ta upp vaniljstången. När smeten har svalnat – blanda i grädden. Häll på burk och ställ i frysen. Skaka om burken lite då och då tills glassen fryst så att den blir jämn. Ta fram en stund innan servering så att den mjuknar.
Servera gärna med saffranspäron.
SAFFRANPÄRON
Ca 15 små päron
1 liter vatten
4 dl socker
1 paket saffran
1 krm natriumbensoat (finns bland kryddpåsarna i affären)
Skala päronen, men lämna kvar stjälken. Koka upp lagen (socker, vatten och saffran) tills sockret löst sig. Lägg i päronen och låt dem sjuda i lagen i cirka 30 minuter. Lägg över dem i en glasburk och rör ut natriumbensoat i den sjudande lagen. Häll lagen över päronen och sätt på lock.