BAGELS

Bagels1

Bagels är lite omständliga att baka, men nästan omöjliga att misslyckas med. Istället för att jäsa de utbakade bröden, kokar man dem i saltvatten några minuter. Det gör att de sväller och får fin form. Receptet för bagels är olika världen över och de kan varieras i oändlighet när det gäller kryddning och innehåll. En variant är att koka bröden i honungsspetsat vatten istället för saltat, vilket ger sötare bagels. Men så här gör jag:

50 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 msk olja
1 msk flytande honung
2 ägg
10 dl vetemjöl

2 liter vatten
2 msk salt

uppvispat ägg
sesamfrön
vallmofrön

Rör ut jästen i vattnet och blanda i salt, olja, honung och ägg. Rör i vetemjöl tills degen är smidig, men inte för torr. Spara lite mjöl för utbakning. Jäs under duk i 30 minuter och baka sedan ut till cirka 15 rullade längder. Knyt ihop dem till små ringar. Koka upp saltvattnet och lägg i några ringar i taget. Låt dem koka någon minut tills de svällt och blivit släta, låt dem rinna av och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och garnera med sesamfrön eller vallmofrön. Grädda i 225 grader, 15 minuter.

Bagels2


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0