LIVE = VIKINGA- Å MEDELTID

Under vintern har mång suttit hemma och tråcklat på ringbrynjor, sytt kläder rller gjort något annat inför sommrens LIVEträffar.
Här kommer det två tips på hur man kan lga mat på dessa.
För de som vill ha mitt kompendium, så kan de maila mig på [email protected]

Fisk i kokgrop

En urtagen fisk fylls med gröna växter. Till torsk passar t.ex. Iök, penningört och blad av målla; till gädda lök, vattenkrasse och jordreva. Fisken läggs in i nä verflak, som dessförinnan blötlagts för att mjukna. Paketet görs så tätt som mödlips och knyts till med vidjor.

Stenar värms i eld någon timme innan tillagningen. När de är ordentligt varma (i mörker kan man ana att de börjar glöda) läggs de under och över fiskpaketet i en grop.

Det är då viktigt att nävern runtfisken ärfuktig så att den inte tar eld. Över gropen läggs grästorvor Tillagningstiden är beroende av fiskarnas vikt och stenarnas värme och antal. Totalt 8 knytnävestora stenar, 4 under och 4 över paketet, kan ge en kokningstid på ca I timme för 2 kilo fisk. Fisken är färdig när köttet släpper från benen.

 

Istället för näver kan stora gröna blad användas till paketet. Det går även att

använda mindre blad, t.ex. björkblad, och isolera fisken från de heta stenarna med dem. Fisken kan få smak av bladen.

 

Lamm i kokgrop

Linda kryddiga växter runt lammkött eller gör en rulle av lammslag fylld med äpple, timjan rönnbär och jordreva. Gör ett paket av näver eller linda bladväxter runt köttet, t.ex. målla och groblad och täck med ett lager väl ältad lera.

Varva i en grop uppvärmda stenar och köttpaketet. Täck gropen med grästorvor så att ingen värme läcker ut. Kokningstiden är en dryg timme per kilo kött.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0