SNART RÖTMÅNAD


Tipsen så undviker matförgiftning:

God potatissallad som passar lika bra till kött som till fis

  • Ha alltid med en kylväska och kylklampar när du handlar. Tänk på att det kan bli väldigt varmt i bilen när du kör hem med dina varor.
  • Se till att kylvaror snabbt kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur en tid.
  • Kontrollera ditt kylskåp. Sätt gärna ned temperaturen till + 5 grader. Med en termometer kan du kontrollera var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där.
  • Ta inte fram mera till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
  • Om du ska på utflykt packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
  • Se till att du har möjlighet att tvätta händerna efter toalettbesök och innan du ska laga mat. Finns det inte tillgång till vatten är våtservetter ett bra alternativ.
  • Använd inte samma skärbräda för rått kött och sallad.
  • Varm mat ska hållas varm (minst + 60 grader C).
  • Fågel och köttfärs ska vara genomstekt.
  • Tillaga köttfärs samma dag som den är inköpt.
  • Smaka aldrig på den råa köttfärsen eller köttfärssmeten.
  • Lägg aldrig den tillagade maten på samma tallrik som du använt för rått kött, vilket är lätt hänt när du grillar
  • Häll inte marinad från det råa köttet på det färdiggrillade. Koka marinaden, sen går det bra att hälla den på det färdiggrillade.
  • När du grillar kött med ben, se till att det är genomstekt även invid benen.
  • Vid 70 grader C dör de flesta bakterier – hetta upp maten ordentligt!
  • Kyl snabbt ned tillagad mat som ska sparas. Sätt kastrullen i kallt vatten och rör om. Efter nedkylningen, ställ maten genast i kyl eller frys.
  • Skölj frukt och grönsaker noggrant innan de äts.
  • Disktrasor är grogrund för bakterietillväxt. Byt ut dem ofta, eller tvätta dem i maskin då och då.

Kommentarer
Postat av: Asbjornelin

This is a very good site. Thank you.

2012-01-10 @ 12:46:13
URL: http://asbjornelin.blogfuture.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0