Om smällare och fyrverkerier

 


Under nyårshelgen kommer många hundar, katter och andra djur att fara enormt illa på grund av fyrverkerier och smällare. Djurens Rätt har under lång tid krävt att fyrverkerier och smällare som kan skada djur ska förbjudas, men än har vi inte nått dit. Det finns saker som du kan göra för att vi ska få till ett sådant förbud. Det finns också saker man kan göra för att underlätta för de djur som påverkas negativt av ljudet från fyrverkerierna och smällare.

Sedan år 2000 är det förbjudet att sälja och använda smällare. Förbudet efterlevs inte alltid. Det förekommer troligtvis både illegal försäljning av smällare och hemmatillverkning av sådana. Det är också, enligt samma lag, förbjudet att köpa fyrverkeripjäser till minderåriga. Enligt lagen är det fullt jämförbart med att langa alkohol till personer under 18 år.

Djurens rätt vill att den nuvarande lagstiftningen utvidgas så att det blir förbjudet att försälja fyrverkerier som avger ljud- och ljusfenomen som djur reagerar negativt på.

Djurens rätt vill också att kommunerna, som har ansvar för den lokala ordningen, inskränker möjligheterna att anordna fyrverkerier. Helst skulle vi vilja se att tiden begränsades till en timma runt tolvslaget.

 

Du kan bidra till att göra framtida helger även trevliga för djuren

 

1) Kontakta landsbygdsminister

Kontakta landsbygdsminister Eskil Erlandsson och kräv att han tar initiativ till att lagstiftningen skärps. Du kan skriva till honom på följande adress Landsbygdsminister Eskil Erlandsson, Jordbruksdepartementet, 103 33 Stockholm. Ringa på telefon: 08-405 10 00 eller maila till: [email protected] alternativt [email protected]  

 

2) Kontakta din kommun

Kontakta din kommun och kräv att de inskränker möjligheten att anordna fyrverkerier och inför begränsningar av smällandet.

Detta kan man bl.a. göra genom att lämna in medborgarförslag till den kommun man är bosatt i. Hörby kommun har antagit ett medborgarförslag inlämnat av Inge Jönsson. Det innebär att det endast är tillåtet att använda smällare och raketer från kl 18.00 på nyårsafton till kl 02.00 på nyårsdagen. Allt smällande på övriga tider kräver tillstånd av polisen.

Inge Jönsson föreslog i sitt medborgarförslag att det skulle göras ändringar i den kommunala ordningsstadgan. Han inbjöds till kommunstyrelsen att föredra sina synpunkter. Kommunstyrelsen beslöt att ställa sig positiva till medborgarförslaget och införde en ny paragraf i den kommunala ordningsstadgan.

 

3) Kontakta din polismyndighet

Kontakta din polismyndighet och fråga hur de arbetar för att kontrollera så att inte smällare säljs och så att inte fyrverkeripjäser säljs till minderåriga.

 

4) Polisanmäl försäljning

Polisanmäl försäljning som du misstänker strider mot gällande lagstiftning. Polisanmäl även bruk av smällare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0