KNÄCKARDAGS



10 sorters knäck!
Knäck är sannerligen en riktig klassiker på julbordet. Och det är roligt att testa olika varianter.
Här kommer det några förslag, till grund receptet.

Grundrecept 40-50 st
2 dl socker
50 g smör
2 dl ljus sirap
2 dl grädde
Knäckformar eller strutar

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en järngryta eller tjockbottnad kastrull. Låt koka under omrörning tills sockret löst sig och smöret smält. Låt knäcksmeten koka tills den når 121 grader eller du kan göra kulprovet, dvs häll några droppar knäcksmet i en kopp kallt vatten. Kan du forma knäcken till små kulor så är den klar. Blanda ner önskad smaktillsats (se förslag här bredvid) och portionera omedelbart ut knäcksmeten i små knäckformar eller strutar med hjälp av två teskedar. Fyller du små strutar av smörpapper kan du ställa dem stadigt i socker så att inte knäcken rinner ut. Stick sen en tandpetare i varje att hålla i.

Förslag på smakämnen,
tillsätt 50 g av:

- Skållad, hackad sötmandel
- Hackade cashewnötter
- Krossade polkagrisar
- Krossat hårt lakritsgodis, t.ex. Turkisk Peppar
- Kokosflingor
- Smulade Digestivekex
- Smulade pepparkakor
- Hackad mörk choklad
- Suckat, dvs torkad, kanderad citrusfrukt
- Krossat Non Stopgodis
Kladda på och ha det trevligt vid spisen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0