JULSILL
Inlagd sill i olika former hör ju julen till.
Här kommer några förslag på det.
CURRYSILL MED ÄPPLE:
1 paket 5-minuterssill, 210 g
avrunnen, skuren i bitar
2 dl crème fraîche
1 rött äpple, urkärnat, skuret i små tärningar
1/2 rödlök, fint hackad
1 msk citronskal, finrivet
2 msk citronjuice
1 msk honung, flytande
1 msk Curry
Blanda samtliga ingredienser väl, förutom sillen,
till en gul sås. Blanda sedan försiktigt i sillbitarna.
Currysillen kan gärna stå och dra över natt i kylskåp
innan den serveras.
ÖRT & KAPRISSILL:
1 paket 5-minuterssill, 210 g,
avrunnen, skuren i bitar
2 dl crème fraîche
2 msk majonnäs
2 msk Kapris, finhackad
1 knippe gräslök & dill, blandat
salt och svartpeppar
Slå crème fraîche och majonnäs i mixern. Tillsätt
kapris och örter. Mixa den till en jämn smet.
Smaksätt med salt och svartpeppar. Skär sillen
grovt, vänd ner den och låt stå minst 1 timme
innan servering.
CITRONSILL:
1 paket 5-minuterssill, 210 g,
avrunnen, skuren i bitar
1 sats ättikslag
2 citroner
1 lime
1/2–1 dl vodka
salt, vitpeppar
Ättiks lag:
1/2 dl ättiksprit (12%)
1 1/2 dl vatten
2 dl strösocker
1 tsk Nejlikor, hela
4 st Kanelstång, hel
1 tsk Kryddpeppar
Koka upp ättikslagen tillsammans med kryddorna
och låt svalna. Skär citrusfrukterna i skinnfria
klyftor. Pressa resterna av citronen ner i lagen.
Smaka av med vodka, salt och vitpeppar. Varva
sill och citrusklyftor i en burk. Slå över lagen.
Låt stå kallt innan servering.